Please assign a menu to the primary menu location under menu

Tort z czereśniami

Tort z czereśniami 10

 

Bardzo lubię torty „naked” czyli te, które mają brzegi bez kremu – jest z nimi tak mało pracy jak tylko się da przy robieniu ciasta, a wyglądają i smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;)

Składniki na biszkopt czekoladowy

Składniki na krem:

200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 ŚmietanFix

+sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie

 

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go sobie dzień wcześniej.

Tort z czereśniami 1

Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z wiśni lub wiśniówką, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy poncz łatwiej wsiąknie w ciasto.

Tort z czereśniami 3

Tort z czereśniami 4

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz”  zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę).

Tort z czereśniami 5

Na dolny blat nakładamy warstwę kremu śmietankowego i układamy pokrojone i wydrylowane owoce.

Tort z czereśniami 6

Przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem i dekorujemy owocami.

Tort z czereśniami 7

Tort z czereśniami 8

Tort z czereśniami 13

Tort z czereśniami 15

Smacznego!

ciastkożercy.pl