Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: tort bezowy poleca się na podwieczorek :) Tort bezowy może być też wspaniałą propozycją na przyjęcie urodzinowe, a włożony przed podaniem na pół godziny do zamrażarki zmieni się w pyszny tort lodowy. Ja udekorowałam mój tort malinami i jagodami.

Pojedyncze blaty bezowe mają u mnie 16 cm średnicy, urosną nieco przy pieczeniu, dlatego średnica tortu będzie większa.

Tort bezowy

Składniki:

3 duże białka
180 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

+400 g śmietany kremówki, sezonowe owoce do dekoracji

Jak zrobić Tort bezowy?

Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier  – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza. W trakcie ubijania nastawiamy piekarnik na 150 stopni.

Torcik bezowy 1

Torcik bezowy 2

Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników

Torcik bezowy 3

Torcik bezowy 4

Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem okręgi (moje mają po 16 cm średnicy) i odwracamy papier zarysowaną stroną do spodu. Wykładamy pianę na przygotowany papier i rozsmarowujemy szpatułką – bardzo dobrze spisuje się sylikonowa. Wkładamy bezę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę na 120 stopni. Pieczemy przez godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim spody do całkowitego wystudzenia.

Torcik bezowy 5

Torcik bezowy 6

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno w mikserze (opcjonalnie można dodać utrwalacz do śmietany np. ŚmietanFix), ja nie dodawałam już cukru, ponieważ same spody bezowe są dosyć słodkie.

Torcik bezowy 7

Torcik bezowy 8

Torcik dekorujemy bitą śmietaną (dla wygody można przełożyć ją sobie do worka cukierniczego lub worka strunowego). Na śmietanie układamy świeże owoce.

Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy

Tort bezowy

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)