Dzisiejsze proste bezy robiłam na Dzień Mamy, to po kruchych ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, można potraktować je jako dodatek do lodów lub deserów i w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :)

Jeśli szukacie innych sposobów na pyszne wykorzystanie niezużytych białek, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na pavlovą z truskawkami, torcik bezowy, czekoladowe bezy z borówkami lub minipavlove z bitą śmietaną i granatem.

proste bezy

Składniki:

2 duże białka
120 g drobnego cukru
szczypta soli

+ opcjonalnie barwnik spożywczy w żelu lub proszku

Jak zrobić proste bezy?

Białka powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy szybciej się ubiją.

proste bezy

Ubijamy białka przez chwilę mikserem, dodajemy sól, kiedy piana będzie już dość gęsta, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Jaki cukier nadaje się na bezy? Najlepiej drobny – im mniejsze ziarenka, tym szybciej i łatwiej połączą się z białkami. Cukru nie wolno dodać jednorazowo, żeby nie zniszczyć struktury ubitej piany. Należy zaczekać aż poprzednia partia dobrze się wymiesza, zanim dodamy kolejną. Żeby sprawdzić, czy piana na bezy jest gotowa wystarczy rozetrzeć nieco między palcami. Jeśli nie wyczujemy w niej nierozpuszczonych kryształków cukru, to znak, że możemy już wyciskać beziki.

proste bezy

Jeśli chcemy uzyskać inny kolor bezików, do ubitej piany dodajemy odrobinę barwnika spożywczego. Najlepiej sprawdzają się tutaj barwniki w żelu lub w proszku, ponieważ nie zmieniają konsystencji ubitej piany.

proste bezy

Do wyciśnięcia bezików możemy użyć worka cukierniczego lub nawet zwykłego woreczka strunowego z obciętym rożkiem. Jeśli chcemy, żeby miały konkretny kształt warto wykorzystać tylkę. Ja użyłam tylki w kształcie zamkniętej gwiazdki. Dzięki niej bezy wyglądają jak różyczki.

proste bezy

Ubitą pianę przekładamy do worka.

proste bezy

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Można przykleić go używając odrobiny piany na bezy.

proste bezy

Wyciskamy bezy na blaszkę zostawiając między nimi nieco miejsca, ponieważ urosną jeszcze podczas pieczenia/suszenia.

proste bezy

proste bezy

Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 120 stopni przez około godzinę. W zależności od ich wielkości czas może się nieco różnić. Dobrze wysuszone bezy powinny z łatwością odklejać się od papieru do pieczenia. Nie mogą mieć w pianki w środku, powinny być chrupiące i kruche.

proste bezy

Gotowe wystudzone bezy można przechowywać w słoiku.

proste bezy

proste bezy

proste bezy

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)