Dzisiejsze proste bezy robiłam z myślą o Dniu Mamy, to po kruchych ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :)

Jeśli szukacie innych sposobów na pyszne wykorzystanie niezużytych białek, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na pavlovą z truskawkami, torcik bezowy, czekoladowe bezy z borówkami lub minipavlove z bitą śmietaną i granatem.

proste bezy

Składniki:

2 duże białka
120 g cukru
szczypta soli

+ opcjonalnie barwnik spożywczy

Jak zrobić proste bezy?

Białka powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy szybciej się ubiją.

proste bezy

Ubijamy białka przez chwilę mikserem, dodajemy sól, kiedy piana będzie już dość sztywna po łyżce dodajemy cukier (nie wolno zrobić tego za jednym razem).

proste bezy

Do ubitej piany dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.

proste bezy

Do wyciśnięcia bezów możemy użyć worka cukierniczego lub nawet zwykłego woreczka strunowego z obciętym rożkiem, jeśli jednak chcemy, żeby miały konkretny kształt warto wykorzystać tylkę. Ja użyłam tylki w kształcie zamkniętej gwiazdki, chciałam, żeby bezy wyglądały jak różyczki.

proste bezy

Ubitą pianę przekładamy do worka.

proste bezy

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Można przykleić go używając odrobiny piany na bezy.

proste bezy

Wyciskamy bezy na blaszkę zostawiając między nimi nieco miejsca – jeszcze urosną podczas pieczenia/suszenia.

proste bezy

proste bezy

Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 120 stopni przez około godzinę (w zależności od ich wielkości czas może się nieco różnić).

proste bezy

Gotowe wystudzone bezy można przechowywać w słoiku.

proste bezy

proste bezy

proste bezy

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)