Szukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego: patrząc na nie ma się pewność, że taki tort nie może być niedobry :)

Tort piekłam w małej tortownicy o średnicy 18 cm.

Tort Kinder

Składniki na biszkopt:

3 jajka
6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę)
3 łyżki kakao (płaskie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru

Składniki na krem:

400 ml śmietany kremówki
200-250 g mlecznej czekolady
1 śmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany

+kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję), dowolne słodycze Kinder do dekoracji

Jak zrobić Tort Kinder?

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc.

Tort Kinder

Biszkopty przekrawamy na 3 spody. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie.

Tort Kinder

Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia.

Tort Kinder

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

Kinder Cake 4

Kinder Cake 5

Powtarzamy z resztą spodów.

Kinder Cake 6

Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego.

Kinder Cake 7

Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami i batonikami. Dobrze mieć pod ręką resztę kremu przełożonego do szprycy – dzięki temu można podeprzeć niektóre elementy dekoracji.

Tort Kinder

Tort Kinder

Tort Kinder

Tort Kinder

Tort Kinder

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)