Dziś mam dla Was super ciasto bez pieczenia – na ochłodę i osłodę ;) Ciasto Kinder to połączenie herbatników, delikatnego mlecznego kremu z orzechami laskowymi i Nutelli. Przygotowałam je w blaszce z odpinaną obręczą o wymiarach 35×24 cm. Dobrze spisze się także standardowa blacha, warto jednak wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto można wygodnie rozkroić na 24 porcje.
Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno. Jeżeli jednak jesteście tu dla czekolady Kinder może spodobać się Wam taki torcik :)
Składniki:
150 g orzechów laskowych
500 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
50 g masła
2 szklanki mleka w proszku (ok. 220g)
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 ml mleka
250 g Nutelli
600 g herbatników
+ 50 g gorzkiej czekolady i czekoladki kinder do dekoracji
Ciasto Kinder – jak to zrobić?
Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania mlecznego „budyniu” i uprażenia orzechów – to jedyne czynności, które wymagają stanięcia obok pieca. Obiecuje. Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zrobią się rumiane, nie można ich przypalić, bo będą gorzkie. Uprażone orzechy pocieramy przez ściereczkę kuchenną, żeby pozbyć się łupinek.
Do garnka wlewamy 200 ml śmietany kremówki, dodajemy masło, cukier waniliowy i mleko w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając drucianą trzepaczką przez ok. 10 minut. Masa powinna zgęstnieć i przypominać w konsystencji budyń. Odstawiamy ją do przestudzenia. I mała wskazówka jeśli się spieszycie: żeby masa szybciej się schłodziła, miskę można wstawić do zlewu z zimną wodą.
Tak właśnie powinien wyglądać budyń po ugotowaniu i orzechy po obraniu z łupinek.
Obrane z łupinek orzechy mielimy na drobno w blenderze.
Jeśli macie blaszkę z odpinanym rantem, brzegi warto wyłożyć paskami sztywnej folii, dzięki niej łatwo będzie wyciągnąć gotowe ciasto, a brzegi będą idealnie gładkie. Folię w pasku możecie kupić w moim Sklepie Ciastkożercy, tutaj KLIK. Blaszkę wykładamy herbatnikami. Herbatniki nasączamy mlekiem.
Na pierwszą warstwę herbatników nakładamy ok. połowy Nutelli (125 g.). Można ją podgrzać (np. w mikrofalówce), żeby łatwiej było ją rozsmarować po herbatnikach. Na czekoladę nakładamy kolejną warstwę herbatników i je także nasączamy mlekiem.
Czas na mleczny krem z orzechami do Ciasta Kinder!
Resztę śmietany kremówki (300 ml) ubijamy na sztywno i odstawiamy. 250 g serka mascarpone miksujemy z zupełnie wystudzonym mlecznym budyniem. Dodajemy zmielone orzechy laskowe i miksujemy do połączenia składników.
Łączymy masę orzechową z ubitą wcześniej śmietaną mieszając silikonową szpatułką.
Gotowy krem orzechowy przekładamy na blaszkę, wyrównujemy i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Herbatniki skrapiamy mlekiem.
Pozostały serek mascarpone (250 g) mieszamy z resztą Nutelli (ok. 125 g) i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. godzinę. Moje ciasto chłodziło się w lodówce przez całą noc.
Po schłodzeniu dekorujemy ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą i czekoladkami Kinder Bueno.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)