Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

spot_img

Kolorowe cukrowe posypki można kupić na stoiskach z artykułami do pieczenia i ozdabiania ciast. Świetnie nadają się jako dekoracja na babeczki czy ciasteczka (na ciastkożercach można je zobaczyć np. w tym wpisie). Gotowe zwykle jednak nie są warte swojej ceny – to przecież w końcu tylko kolorowy cukier. Całe szczęście cukrowe posypki można zrobić samemu. Potrzebne będą: woreczek strunowy (z zapięciem z jednej strony), barwnik spożywczy w żelu lub płynie, papier lub pergamin do pieczenia i wałek do ciasta.

Do woreczka strunowego wsypujemy cukier i dodajemy kilka kropel barwnika (lepiej za mało niż za dużo – zawsze można dołożyć jeśli kolor nie będzie wystarczająco intensywny). Ugniatamy przez chwilę tak, żeby zafarbować cały cukier.

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

Kolorowy cukier przekładamy na papier do pieczenia, rozprowadzamy łyżką, nożem lub wałkiem, żeby uzyskać cienką warstwę.

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 10 min. Ważne, żeby temperatura nie była wyższa, ponieważ cukier zacznie się topić.

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

Wyciągamy z pieca. Im bardziej ciekły barwnik, tym bardziej zbrylony będzie cukier po podgrzaniu. Łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do woreczka strunowego. Wałkujemy wałkiem, aż cały cukier rozpadnie się na drobne kawałki.

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

Jak zrobić kolorowe posypki z cukru

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

4 KOMENTARZE

Zobacz też: