Świąteczne babeczki z zajączkami

spot_img

Dzisiejsze babeczki z zajączkami to dobry pomysł, żeby rozbawić naszych świątecznych gości. Ponadto same kuperki nie przerosną niczyich manualnych zdolności – w końcu to tylko kilka kulek :) Waniliowe babeczki z bananem i kremem z białego serka – delikatne, puszyste, idealne do świątecznej kawy!

Świąteczne babeczki z zajączkami

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru (może być trzcinowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 jajko
1 banan

Składniki na krem z twarożku

masa cukrowa do ozdoby, zielony barwnik spożywczy

Świąteczne babeczki z zajączkami – jak to zrobić?

YouTube player

 

Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy.

Świąteczne babeczki z zajączkami

Świąteczne babeczki z zajączkami

Świąteczne babeczki z zajączkami

Świąteczne babeczki z zajączkami

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.

Świąteczne babeczki z zajączkami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji z masy cukrowej (można przygotować ją samemu w domu) i kremu.

Świąteczne babeczki z zajączkami

Świąteczne babeczki z zajączkami

Świąteczne babeczki z zajączkami

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

Do kremu dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (lepiej za mało niż za dużo), zielony i żółty kolor=wiosenny odcień zieleni :) Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na babeczki. Do nakładania kremu dobrze nadaje się także woreczek strunowy – z zapięciem z jednej strony.

Świąteczne babeczki z zajączkami

Świąteczne babeczki z zajączkami

Świąteczne babeczki z zajączkami

Świąteczne babeczki z zajączkami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

8 KOMENTARZE

Zobacz też: