Ciasto dyniowe

Delikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i zmiksowana dynia (klik po przepis). Puree z dyni możecie zrobić sobie na zapas i przechowywać w lodówce lub na ciepło zaprawić w słoikach i zrobić zapasy na całą zimę, w ten sposób ciasto dyniowe może gościć na Waszym stole nie tylko w sezonie na dynię. Dynia jest wspaniałym dodatkie do wypieków, bo nadaje ciastu wilgoci i nie ma bardzo wyrazistego smaku, więc możecie dowolnie aromatyzować ciasto wanilią, cynamonem lub dodać ulubione bakalie. Z innych dyniowych propozycji polecam Wam dyniowe babeczki lub pyszne puszyste placuszki dyniowe.

Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm, możecie też zrobić je w niedużej prostokątnej blaszce.

ciasto dyniowe 5

Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła (200 g)
3 jajka
1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g)
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jak zrobić ciasto dyniowe?

Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki – musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować.

ciasto-dyniowe-1

Puree z dyni możemy przygotować dużo wcześniej – można przechowywać je w lodówce ok. 5 dni lub zaprawić w słoikach i trzymać w spiżarni.

ciasto-dyniowe-2

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy puree z dyni i miksujemy.

ciasto-dyniowe-3

Na tym etapie masa nie jest jeszcze jednolita, nie trzeba się tym przejmować, konsystencja wyrówna się po dodaniu suchych skłądników.

ciasto-dyniowe-4

Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy do mokrych. Miksujemy tylko do połączenia.

ciasto-dyniowe-5

Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około godzinę (czas pieczenia skróci się, jeśli użyjemy blaszki o większej średnicy).

ciasto-dyniowe-6

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Można też przekroić je wzdłuż i nadziać ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem.

ciasto-dyniowe-8

ciasto dyniowe 4

ciasto dyniowe 3

ciasto dyniowe 2

ciasto dyniowe 1

ciasto dyniowe 1

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

13 KOMENTARZE

  1. Zrobiłam, wyszło super! Piekłam w keksówce i zostało jeszcze ciasta na 6 małych muffinów :) Dzięki za przepis, na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę.

  2. Pani Różo, a czym w tym przepisie można zastąpić jajka? Właśnie się okazało, że dziecko nie może jeść jajek, a obiecałam to ciasto :(

  3. Witam, swietny przepis, bardzo dobre ciasto. Dodalam jeszcze starta skorke z mandarynki. Mi jednak nie wyroslo tak mocno, moze dlatego ze maslo sie lekko zwazylo…

    • Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) Masło nie powinno zaszkodzić, bardziej bym obstawiała dynię, im więcej zostanie w niej wody tym bardziej wilgotne i zbite wychodzi ciasto. I podoba mi sie pomysł na mandarynki – nigdy nie przyszło mi do głowy, że z nich też można dodać skórkę. Dzięki!

  4. A czy takie ciasto będzie dobre na 3-4 dzień? Mam zamrożony przecier z dyni i chciałabym zrobić takie ciasto dziś żeby było na święta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz też: