Bywają takie dni, kiedy na przygotowanie czegoś słodkiego na deser mamy dosłownie kilka chwil, w takich wypadkach dobrze mieć wypróbowane ekspresowe przepisy. U mnie takim awaryjnym rozwiązaniem często bywa ciasto francuskie. Dziś mam dla Was pomysł na paluchy z ciasta francuskiego z Nutellą, których przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne :) Jeśli chcielibyście zastąpić czymś Nutellę można eksperymentować z różnymi nadzieniami. Do paluchów pasuje dobrze nadzienie z cukru masła i cynamonu. Lub pasta z masła, cukru, kakao i drobno pokrojonych orzechów.
Jeśli szukacie inspiracji na inne szybkie przekąski lub desery zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na: Tartę Oreo bez pieczenia, Pudding chia lub Rurki z kremem (do których nie potrzebujecie specjalnych foremek!). Inne pomysły na wykorzystanie ciasta francuskiego znajdziecie w przepisach na gruszki w cieście i ciasteczka z truskawkami.
Potrzebne będą:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 białko
Nutella
cukier puder do posypania
Paluchy z Nutellą – jak to zrobić?
Odpakowujemy ciasto francuskie, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać wszystkie zagniecenia.
Do białka dodajemy odrobinę wody i roztrzepujemy w miseczce.
Smarujemy połowę płatu ciasta francuskiego Nutellą-brzegi powinny zostać wolne, żeby łatwo dało się je skleić.
Składamy ciasto na pół i dociskamy lekko brzegi. Wierzch smarujemy białkiem.
Ciasto tniemy na paski o szerokości około 1-1,5 cm, zwijamy kilka razy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180-200 stopni.
Gotowe paluchy posypujemy cukrem pudrem, podajemy na ciepło.
Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)