Paluchy z Nutellą

Bywają takie dni, kiedy na przygotowanie czegoś słodkiego na deser mamy dosłownie kilka chwil, w takich wypadkach dobrze mieć wypróbowane ekspresowe przepisy. U mnie takim awaryjnym rozwiązaniem często bywa ciasto francuskie. Dziś mam dla Was pomysł na paluchy z ciasta francuskiego z Nutellą, których przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne :)

Potrzebne będą:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1 białko
Nutella
cukier puder do posypania

Odpakowujemy ciasto francuskie, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać wszystkie zagniecenia.

Paluchy z Nutellą 3

Do białka dodajemy odrobinę wody i roztrzepujemy w miseczce.

Paluchy z Nutellą 4

Smarujemy połowę płatu ciasta francuskiego Nutellą-brzegi powinny zostać wolne, żeby łatwo dało się je skleić.

Paluchy z Nutellą 5

Składamy ciasto na pół i dociskamy lekko brzegi. Wierzch smarujemy białkiem.

Paluchy z Nutellą 6

Ciasto tniemy na paski o szerokości około 1-1,5 cm, zwijamy kilka razy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Paluchy z Nutellą 7

Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180-200 stopni.

Paluchy z Nutellą 8

Gotowe paluchy posypujemy cukrem pudrem, podajemy na ciepło.

Paluchy z Nutellą 1

Smacznego!

ciastkożercy.pl