Proste ciasteczka z ciasta francuskiego to mój imprezowy pewnik. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut plus czas na pieczenie. Można podawać je na ciepło lub zimno. Nadzienie to żółty ser, szynka, pietruszka i jajko, ale jeśli macie swoje ulubione składniki – np. pieczarki, oliwki czy inne dodatki – spokojnie może je tutaj dołożyć. Z podanych składników wychodzi pełna duża blaszka ciastek – u mnie to 16 sztuk.
Jeśli szukacie inspiracji na inne słone przekąski zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasto na pizzę, bułeczki z ziarnami czy domowe brioszki.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
100 g żółtego sera
100 g szynki
pęczek pietruszki
sól
pieprz
Proste ciasteczka z ciasta francuskiego – jak to zrobić?
Ser i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek.
Pieczemy 15 min w temp 180 stopni. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)