Mini pizzeriny

spot_img

Pizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Po przepis na klasyczne ciasto na pizzę zapraszam Was do zajrzenia do tego wpisu. Dowiecie się w nim także, czy typ mąki ma znaczenie i jak to zrobić, żeby pizza smakowała jak na wakacjach we Włoszech :) Dziś chciałabym Wam zaprezentować nieco inny wariant pizzy – małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie). Mini pizzeriny wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne jak mogło by się wydawać na pierwszy rzut oka. Kwadraciki wycinacie hurtem – przyda się dobry nóż lub okrągły nóż do pizzy.

Mini pizzeriny

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki ciepłej wody
sól
oregano
zioła prowansalskie

salami
oliwki
mozzarella
1 puszka pomidorów (w całości lub w kawałkach)
1 mała cebula

Mini pizzeriny – jak to zrobić?

Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.

Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Na każdy kwadrat nakładamy sos, salami, oliwki i mozzarellę.

Mini pizzeriny

Pieczemy około 15 min.

Mini pizzeriny

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

8 KOMENTARZE

Zobacz też: