Ciasto z rabarbarem to pierwszy przepis w nowym domu! Już dawno nie miałam takiego odwyku od internetu i blogowania jak przez ostatnie kilka tygodni. Przeprowadzka pochłaniała mnie bez reszty przez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, wystarczy go także na średnią blaszkę o wymiarach ok. 35×24 cm. Jeśli marzy Wam się wielka blacha na cały piekarnik, trzeba będzie podwoić ilość składników. Blaszki i foremki znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj.
Gdybyście szukali innych inspiracji na wypieki z rabarbarem, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na babeczki i drożdżówki z rabarbarem czy ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem?
Składniki na Ciasto z rabarbarem:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta)
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g masła
1 szklanka jogurtu naturalnego (1,5 szklanki jeśli jogurt jest bardzo gęsty np. grecki)
skórka z cytryny
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru
+ ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o długości ok. 1,5 cm. Zbyt małe kawałki rabarbaru mogą wysuszyć się podczas pieczenia. Pokrojony rabarbar zasypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na czas przygotowania ciasta, dzięki temu nieco zmięknie.
Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.
W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubita piana powinna być jasna i gęsta, to ona razem z proszkiem do pieczenia sprawia, że ciasto jest puszyste. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny.
Do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste).
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Ciasto z rabarbarem pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni ok. 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto z rabarbarem podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodatkowo ciasto podałam z duszonym rabarbarem na wierzchu – wiadomo, im więcej rabarbaru tym lepiej :) Rabarbar wystarczy pokroić w kostkę, wrzucić do garnka zasypać cukrem, dodać ok. 0,5 szklanki wody i dusić po przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie odkrywamy przykrywkę i odparowujemy resztę wody, żeby rabarbar nie był za mokry. Podajemy jeszcze ciepły.
Ciasto jogurtowe bardzo dobrze się przechowuje. Wystarczy przykryć je ściereczką i może zostać w temperaturze pokojowej. Jeśli planujecie przewozić Ciasto z rabarbarem, najlepiej będzie spakować je do odpowiedniego opakowania. Gdybyście natomiast szukali patery do wyeksponowania ciasta, znajdziecie je w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Tutaj znajdziesz przepisy na popularne babeczki.
A tutaj krem do dekoracji :)
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.