Już dawno nie miałam takiego odwyku od internetu i blogowania jak przez ostatnie kilka tygodni. Przeprowadzka do nowego domu pochłaniała mnie bez reszty przez ostatnie kilka tygodni. Ale wróciłam :) Uporałam się z całym tym bałaganiem i z przyjemnością zabieram się znowu za pieczenie i robienie zdjęć! Dziś mam dla Was proste jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :)

ciasto z rabarbarem 26

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
2 jajka
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej jeśli wolicie mniej słodkie ciasta)
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
skórka z cytryny

Składniki na kruszonkę:

50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru

+ ok. 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę.

ciasto z rabarbarem 1

Przed zrobieniem ciasta przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sypkie składniki i mieszamy do połączenia.

ciasto z rabarbarem 8

W mikserze ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, rozpuszczone masło i skórkę z cytryny.

ciasto z rabarbarem 2

ciasto z rabarbarem 3

ciasto z rabarbarem 4

ciasto z rabarbarem 5

Do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia skłądników (nie dłużej, bo ciasto nie będzie puszyste).

ciasto z rabarbarem 6

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni ok. 1 godziny lub do tzw. suchego patyczka.

ciasto z rabarbarem 20

ciasto z rabarbarem 21

ciasto z rabarbarem 22

Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem puderem.

ciasto z rabarbarem 23

ciasto z rabarbarem 24

Dodatkowo ciasto podałam z duszonym rabarbarem na wierzchu – wiadomo, im więcej rabarbaru tym lepiej :) Rabarbar wystarczy pokroić w kostkę, wrzucić do garnka zasypać cukrem, dodać ok. 0,5 szklanki wody i dusić po przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie odkrywamy przykrywkę i odparowujemy resztę wody, żeby rabarbar nie był za mokry. Podajemy jeszcze ciepły.

ciasto z rabarbarem 25

ciasto z rabarbarem 26

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)