Muffinki z rabarbarem

spot_img

W prawdzie nie mam własnego ogródka, na którym mogłabym nazbierać sobie świeży rabarbar (oo jak zazdroszczę wszystkim, którzy mają!), ale za to mam w pobliżu świetne sklepy z warzywami i jak się okazało rabarbar zagościł już na półkach. Dziś puszyste, mięciutkie drożdżowe muffinki z rabarbarem i kruszonką :) Dla mnie ideał! Do tego bukiet świeżego bzu i mamy to co w maju najlepsze. Lepiej może być już chyba tylko, kiedy pojawią się pierwsze polskie truskawki ;) Babeczkom warto dać czas na wyrośnięcie, jeśli możecie nawet dwa razy – po wyrobieniu ciasta i po nałożeniu do blaszki, dzięki temu będą wyjątkowo puszyste i pyszne!

Babeczki z rabarbarem 11

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
0,5 kostki masła
50 g drożdży
1 jajko
ekstrakt z wanilii

+rabarbar

Składniki na kruszonkę

Jak zrobić muffinki z rabarbarem?

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Babeczki z rabarbarem 1

Jajko ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Babeczki z rabarbarem 2

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość.

Babeczki z rabarbarem 3

Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cukrem. Kruszonkę przygotowujemy według przepisu.

Babeczki z rabarbarem 4

Babeczki z rabarbarem 5

Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Można też zrobić je samemu z papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Nakładamy po dużej łyżce ciasta, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.  W tym czasie babeczki powinny urosnąć poza krawędź blaszki.

Babeczki z rabarbarem 6

Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu można upewnić się, czy są upieczone za pomocą drewnianego patyczka – wystarczy wbić go w środek, a po wyciągnieciu nie powinno być na nim surowego ciasta.

Babeczki z rabarbarem 8

Muffinki z rabarbarem wyciągamy z blaszki i ustawiamy na kratce do ostudzenia (lub zjadamy na ciepło od razu – ja osobiście wolę tę opcję ;) ).

Muffinki z rabarbarem

Babeczki z rabarbarem

muffinki z rabarbarem 1

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

10 KOMENTARZE

Zobacz też: