Nie często się zdarza, że zabieram się za słone przepisy, na codzień w moim piekarniku pieką się słodycze. Dziś jednak robie wyjątek dla pysznych zielonych babeczek. Muffinki szpinakowe to smaczna propozycja, która pozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania – dziecka lub też własnego (nie wiem jak u Was, ale u mnie z tym jedzeniem 5 zdrowych porcji warzyw dziennie to różnie bywa). Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie – możecie poeksperymentować! Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Papilotki można zrobić samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach) lub upiec babeczki w blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Szpinak zawsze miałam zaszufladkowany w kategorii „na słono”, od niedawna jestem jednak jego wielką fanką w słodkim cieście! Jeśli jesteście ciekawi jak to smakuje, zapraszam do zajrzenia do przepisu na ciasto Leśny Mech. Dla mnie to ciasto było ogromną cukierniczą niespodzianką :)

Muffinki szpinakowe 10

Składniki:

250 g mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony)
1 jajko
100 g orzeszków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz

Jak zrobić Muffinki szpinakowe?

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Muffinki szpinakowe 1

Muffinki szpinakowe 2

Do rozmrożonego szpinaku (lub przesmażonego jeśli decydujemy się na świeży) dodajemy mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.

Muffinki szpinakowe 3

Muffinki szpinakowe 4

Muffinki szpinakowe 5

Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki.

Muffinki szpinakowe 6

Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy.

Muffinki szpinakowe 7

Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy.

Muffinki szpinakowe 8

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo z poziomem blaszki, ponieważ babeczki nie urosną za bardzo. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Muffinki szpinakowe 9

Muffinki szpinakowe 10

Muffinki szpinakowe 11

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)