Kokosanki

spot_img

Szukając przepisu na kokosanki oczywistą opcją było zapytać o radę moją Babcię. Babcia jest moim ekspertem kulinarnym, nieocenionym specem od wypieków i ostatnią deską ratunku, kiedy podczas pieczenia coś idzie źle. Pamiętam, że w dzieciństwie Babcia zawsze miała u siebie kokosanki, które serwowała do kawy w kryształowej miseczce i które bezkarnie można było podjadać. Zadzwoniłam do Babci z pytaniem o przepis i runął jeden z mitów mojego dzieciństwa. Okazało się, że Babcia kokosanki kupuje w piekarni! :) Jakoś nigdy nie przyszło mi to do głowy.

Odmian kokosanek jest sporo. Mogą być  pieczone jak ciasteczka z mąką i całymi jajkami, ale mogą też bardziej przypominać małe beziki i ja zdecydowałam się na tę opcję. Są mniej zbite i bardziej kruche. I jakoś tak bardziej przypominają kokosanki mojego dzieciństwa, więc chyba sentyment wygrał.

Z podanych składników zrobiłam dwie pełne blaszki – ok. 24 kokosanek.

Jeśli zastanawiacie się co zrobić z żółtkami, które zostaną Wam po pieczeniu kokosanek, zapraszam do zajrzenia do przepisu na domowe Raffaello na krakersach lub na któryś z przepisów na domowe pączki: np. takie urocze serduszka z Nutellą, malutkie donuty lub czekoladowe pączki Oreo :)

kokosanki-12

Składniki:

2 białka
120 g cukru
150 g wiórków kokosowych
+ opcjonalnie kilka kropel ulubionego aromatu do pieczenia

Jak zrobić kokosanki?

YouTube player

Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej będzie je ubić.

kokosanki-1

Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na gęstą pianę dodaję po trochu cukier.

kokosanki-2

kokosanki-3

Do ubitej piany dodajemy kokos i delikatnie mieszamy sylikonową szpatułką.

kokosanki-4

Kokosanki możemy wykładać na blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek (potem będzie można nieco je wyrównać, żeby miały ładniejszy kształt).

kokosanki-5

kokosanki-6

Jeszcze lepiej do tego zadania nada się nabieraczka do lodów.

kokosanki-7

kokosanki-8

Kokosanki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 20 minut – gotowe powinny być zarumienione, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

kokosanki-9

kokosanki-10

kokosanki-11

kokosanki-12

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

12 KOMENTARZE

Zobacz też: