Proste muffinki bananowe

spot_img

Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na proste muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu. Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany – z tych zapomnianych, z brązowymi plamkami, które leżą gdzieś w kuchni :)

Jeśli szukacie innych pysznych sposobów na wykorzystnie mocno dojrzałych bananów polecam Wam gorąco inne bananowe przepisy! Proste muffinki bananow o czekoladowe , aromatyczny chlebek bananowy, domowy kopiec kreta czy babeczki bananoffee z pysznym domowym karmelem. Banana możecie wykorzystać także do placuszków na śniadanie lub zdrowych ciasteczek owsianych. Możliwości jest dużo, więc mam nadzieję, że zastanowicie się dwa razy zanim wyrzucicie nakrapiane banany do kosza.

Proste muffinki bananowe

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2 mocno dojrzałe banany
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka masła orzechowego 
szczypta soli

+ 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam nerkowca)

Jak zrobić proste muffinki bananowe?

 

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze.

Dodajemy resztę mokrych składników: olej, mleko, masło orzechowe i jajko. Mieszamy do połączenia.

W osobnej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól.

Łączymy razem suche i mokre składniki.

Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i jeszcze raz krótko mieszamy.

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach).

Wypełniamy foremki ciastem. Bardzo dobrze nadaje się do tego zadania łyżka do lodów.

Muffinki pieczemy około 30 – 35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Żeby to zrobić wystarczy wbić go w środek, a po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Żeby babeczki były idealnie chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku warto wyciągnąć je z blaszki i studzić na kratce. Dzięki temu nie zaparują i nie zrobią się wilgotne. Wypieki studzą się lepiej na kratce, ponieważ mają dostęp od spodu do świeżego powietrza.

proste muffinki bananowe

Akcesoria na babeczki Sklep Ciastkożercy

proste muffinki bananowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)

Ciastkożercy YouTube

Tutaj znajdziesz przepisy na inne babeczki.

A tutaj krem do dekoracji :)

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy. 

Sklep Ciastkożercy dekoracje i akcesoria cukiernicze

Wasze ulubione:

66 KOMENTARZE

Zobacz też: