Muffinki bananowo czekoladowe

Uwielbiam piec muffinki, bo to ten rodzaj ciasta, który po prostu wymieszacie w misce łyżką, całość jest upieczona w mniej niż pół godziny, a efekt końcowy zawsze jest super. To takie wypieki awaryjne, kiedy wiecie, że nie macie dużo czasu, bo goście już prawie dzwonią do drzwi. Jedne z moich ulubionych muffinów to te z bananami (tutaj przepis) – są idealnie wilgotne, puszyste i pachną już podczas pieczenia (po wyciągnięciu z piekarnika jest już tylko lepiej :) ). Dziś puszysta wersja z dużą ilością czekolady – Muffinki bananowo czekoladowe :) Dodajcie do nich jeszcze krem i macie super propozycję na przyjęcie.

Jeśli szukacie innych pysznych sposobów na wykorzystnie mocno dojrzałych bananów polecam Wam gorąco inne bananowe przepisy! Proste muffinki bananowe z dodatkiem orzechów i masła orzechowego, aromatyczny chlebek bananowy, domowy kopiec kreta czy babeczki bananoffee z pysznym domowym karmelem. Banana możecie wykorzystać także do placuszków na śniadanie lub zdrowych ciasteczek owsianych. Możliwości jest dużo, więc mam nadzieję, że zastanowicie się dwa razy zanim wyrzucicie nakrapiane banany do kosza.

Muffinki bananowo czekoladowe 12

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
1 duże jajko
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu)
1/2 szklanki cukru
2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być mocno dojrzałe)

Jak zrobić Muffinki bananowo czekoladowe?

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać papilotki tulipany lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia, bo babeczki będą dosyć wysokie. Dodatkowo duże papilotki sprawią, że czekolada, która czasem wystaje z ciasta nie przyklei się do blaszki.   Jak zrobić samemu papilotki można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno.

 Muffinki bananowo czekoladowe 1

W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę.

Muffinki bananowo czekoladowe 2

W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników.

Muffinki bananowo czekoladowe 3 Muffinki bananowo czekoladowe 4

Mieszamy razem suche i mokre składniki.

Muffinki bananowo czekoladowe 5

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami (te, które widzicie na zdjęciach zrobiłam sama z papieru do pieczenia).

Muffinki bananowo czekoladowe 6

Babeczki pieczemy około 25 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Muffinki bananowo czekoladowe 7

Przed wyciągnięciem z piekarnika warto upewnić się, że babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka.

Muffinki bananowo czekoladowe 8

Muffinki bananowo czekoladowe 9

Muffinki bananowo czekoladowe 10

Muffinki bananowo czekoladowe 11

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)