Budyń jaglany

spot_img

Dziś mam dla Was prosty i naprawdę pyszny deser: budyń jaglany. Różni się od tradycyjnego budyniu, ponieważ jego główny składnik to nie skrobia ziemniaczana a kasza jaglana. Mają jednak coś wspólnego – są tak samo pyszne! I mówi Wam to dziewczyna, której ulubiony przedszkolny deser to właśnie budyń polany gęstym sokiem wiśniowym :) Mój budyń jaglany przygotowałam na mleku roślinnym – migdałowo-ryżowym, ale możecie użyć także zwykłego mleka krowiego lub nawet ulubionego soku. Kasza wchłania cały płyn, w którym się gotuje, dlatego deser będzie miał ten posmak – warto to wykorzystać. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcję (lub trzy mniejsze). Budyń najładniej wygląda podany ze świeżymi owocami sezonowymi, można podać go też z musem owocowym.

W tym wpisie znajdziecie przepis na budyń jaglany ugotowany właśnie w takim babcinym stylu: na krowim mleku, z cukrem i łyżką masła – też pycha ;)

budyń jaglany 12

Składniki:

0,5 szklanki kaszy jaglanej
2,5 szklanki mleka (u mnie migdałowo-ryżowe)
1 dojrzały banan
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oleju kokosowego

+ owoce do dekoracji (u mnie borówki i truskawki)

Jak zrobić budyń jaglany?

Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie, dzięki temu pozbędziemy się lekko gorzkiego posmaku. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Zostawiamy pod przykryciem, aż kasza będzie zupełnie miękka i wpije całe mleko.

budyń jaglany 2

budyń jaglany 3

budyń jaglany 4

Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy olej kokosowy, miód i banana. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Im dokładniej zblendujemy kaszę, tym bardziej jej konsystencja będzie przypominać tradycyjny budyń. Cel jest taki, żeby nie było w niej czuć grudek.

budyń jaglany 5

budyń jaglany 6

budyń jaglany 7

Zblendowaną kaszę przekładamy do miseczek lub słoiczków. Polecam słoiczki, jeśli robicie deser na później albo chcecie przygotować sobie budyń jaglany wieczorem i zjeść na śniadanie (to wspaniała alternatywa dla owsianki i super opcja dla zapracowanych, którzy nie mają rano dużo czasu, a chcieliby zjeść coś zdrowego!). Wierzch dekorujemy świeżymi owocami sezonowymi, można podawać ją także ze zmiksowanymi owocami.

budyń jaglany 8

budyń jaglany 11

budyń jaglany 10

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

1 KOMENTARZ

Zobacz też: