Kiedy na dworze jest tak gorąco, najczęściej piekę późnym wieczorem, a na następny dzień zostawiam sobie tylko zrobienie dekoracji. Tak samo było z dzisiejszymi babeczkami. Proste babeczki waniliowe z czekoladą w środku udekorowane kremem maślanym i kolorowymi postaciami z Ulicy Sezamkowej na pewno zrobią furorę wśród dzieci. Dużą zaletą takiej dekoracji jest fakt, że do jej zrobienia nie potrzeba żadnych wymyślnych foremek, wystarczy rozejrzeć się po kuchni i skompletować odpowiedniej wielkości szklanki, kieliszki czy inne okrągłe naczynia.
Składniki na proste babeczki waniliowe
+ czekolada do środka
Do wyciśnięcia największych kółek wykorzystałam metalową foremkę na babeczkę (dzięki temu postacie są trochę „włochate”), reszta detali, jak oczy, buzie czy ciasteczko Potwora to szklanka, kieliszek i okrągła tylka do szprycy.
Masę cukrową ugniatamy chwilę w dłoniach, aż zrobi się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem. Wycinamy kółko foremką. Potrzebne będą kółka w czterech kolorach: zielonym, niebieskim, czerwonym i żółtym.
Z białej masy cukrowej wycinamy kółka na oczy (można też ukulać w rękach małe kulki i rozgnieść je przed przyczepieniem).
Wszystkie potrzebne elementy, do stworzenia dekoracji:
Ciasteczkowy Potwór:
Oskar:
Wielki Ptak:
Elmo:
Detale z masy cukrowej przyklejamy do siebie za pomocą niewielkiej ilości wody. Można nanieść ją na masę małym pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym. Przed przyklejeniem ozdób na babeczki dobrze jest dać im trochę czasu na wyschnięcie (min. pół godziny).
Przepis i instrukcję wykonania babeczek znajdziecie tu, a tutaj jak zrobić krem.
Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na przestudzone babeczki. Wysuszone ozdoby z masy cukrowej przyklejamy na krem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl