Dzisiejsze ciasto czekoladowe to ostatnio mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, na przepis wpadłam wypróbowując różności na tort z Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać w Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :)

Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm.

ciasto czekoladowe

Składniki:

200 g mąki
200 g białego cukru
100 g brązowego cukru
1,5 łyżeczki sody
3 łyżeczki cukru waniliowego
50 g kakao
0,5 szklanki maślanki
1 szklanka wody
150 g masła
3 jajka

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremówki

+ garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny)

Jak zrobić ciasto czekoladowe?

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło.

Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy do jednej miseczki. Miksujemy miękkie masło (jeśli macie stojący mikser ciasto robi się praktycznie „samo”).

Do masła wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy, kiedy skończy się już cukier dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem.

Do masy dodajemy na przemian suche i mokre składniki w dwóch lub trzech turach. Gotowa masa nie ma idealnie jednolitej konsystencji, ale nie należy się tym przejmować.

Na koniec do ciasta dodajemy garść pokrojonych orzechów i mieszamy łyżką. Całość przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni.

Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką i przykrywamy, po około 10-15 minutach mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika (warto upewnić się wcześniej czy nie jest surowe wkłuwając w środek drewniany patyczek) odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy ciasto do góry nogami do ostudzenia na kratce.

Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy malinami. Podajemy schłodzone (co nie powinno być problemem przy takiej temperaturze jak dziś :) ).

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)