Polewa czekoladowa to prosty sposób, żeby sprawić, że wypieki będą jeszcze lepsze! Można zrobić ją przynajmniej na kilka sposobów w zależności od tego, do czego będziecie jej używać. Nada się idealnie do dekoracji kruchych ciasteczek lub pierników, wyciskania fantazyjnych wzorków na ptysiach czy babeczkach, udekorowania tortu w stylu drip cake czy wykończenia murzynka lub wuzetki. We wpisie poniżej znajdziecie przepisy na 3 różne polewy czekoladowe i wskazówki do czego i jak ich używać. Jeśli potrzebujecie kolorowej polewy czekoladowej np. do oblania cakepops lub zrobienia kolorowych wzorków na cieście polecam Wam kupną polewę czekoladową typu Candy Melts.
Polewa czekoladowa do ozdoby tortu
Ten typ polewy czekoladowej idealnie nada się do zrobienia ozdoby tortu w stylu drip cake, czyli długich cienkich strużek. Jak to zrobić, można zobaczyć na moim YouTubie. Jeśli nie lubicie kokosowego aromatu wybierzcie olej kokosowy bezzapachowy (tłoczony na ciepło, rafinowany).
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia. Żeby przygotować kąpiel wodną potrzebujemy garnek z wodą, na który kładziemy miskę. Dno miski nie możne dotykać wody. Do miski wkładamy czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewamy całość. Dzięki takiej metodzie mamy pewność, że nie przegrzejemy czekolady. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia, ponieważ tortów nie można dekorować ciepłą polewą. Chłodną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego lub wytrzymałego woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu.
Polewa czekoladowa na ciasto
Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta i tortów (w całości).
150 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
Kremówkę zagotowujemy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i zalewamy gorącą kremówką. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia czekolady. Jeśli mimo mieszania w polewie dalej są kawałki czekolady, całość można zmiksować ręcznym blenderem. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.
*Jeżeli zależy nam, żeby polewa była bardzo gęsta (konsystencja serka do smarowania) należy dodać 1 łyżkę kakao.
Polewa czekoladowa z kakao
Smak mojego dzieciństwa, taką polewę moja mama robiła do murzynka :)
100 g masła
5 łyżek mleka
5-6 łyżek cukru
3 łyżki kakao (lub 4 łyżki jeśli polewa ma być gęstsza)
Do garnka wkładamy masło, mleko i cukier. Rozpuszczamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy masło jest płynne i cukier się rozpuścił, zestawiamy z ognia. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia. Jeśli mimo mieszania w polewie dalej są grudki kakao, całość można zmiksować ręcznym blenderem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
proste ciasta, babeczki i desery :)
Znajdziesz tutaj przepisy na słodkości i pyszne kremy do tortów. Polewa czekoladowa przyda się np. do takich eklerków:
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziesz w moim Sklepie Ciastkożercy.