Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa to prosty sposób, żeby sprawić, że wypieki będą jeszcze lepsze! Można zrobić ją przynajmniej na kilka sposobów w zależności od tego, do czego będziecie jej używać. Nada się idealnie do dekoracji kruchych ciasteczek lub pierników, wyciskania fantazyjnych wzorków na ptysiach czy babeczkach, udekorowania tortu w stylu drip cake czy wykończenia murzynka lub wuzetki.

Polewa czekoladowa do ozdoby tortu

Ten typ polewy czekoladowej idealnie nada się do zrobienia ozdoby tortu w stylu drip cake, czyli długich cienkich strużek. Jak dokładnie to zrobić, możecie zobaczyć na moim Instagramie w podpiętych relacjach. Jeśli nie lubicie kokosowego aromatu wybierzcie olej kokosowy bezzapachowy (tłoczony na ciepło, rafinowany).

50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego

Czekoladę kroimy na drobne kawałki, dodajemy olej kokosowy. Podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, aż do całkowitego rozpuszczenia. Żeby przygotować kąpiel wodną potrzebujemy garnek z wodą, na który kładziemy miskę. Dno miski nie możne dotykać wody. Do miski wkładamy czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewamy całość. Dzięki takiej metodzie mamy pewność, że nie przegrzejemy czekolady. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia, ponieważ tortów nie można dekorować ciepłą polewą. Chłodną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego lub małego woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu.

Tort Oreo

tort czekoladowy

tort kinder

Polewa czekoladowa na ciasto 

Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta i tortów (w całości).

150 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady

Kremówkę zagotowujemy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i zalewamy gorącą kremówką. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 5 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie, aż do rozpuszczenia czekolady. Jeśli mimo mieszania w polewie dalej są kawałki czekolady, całość można zmiksować ręcznym blenderem. Odstawiamy do lodówki do całkowitego ostudzenia.

*Jeżeli zależy nam, żeby polewa była bardzo gęsta (konsystencja serka do smarowania) należy dodać 1 łyżkę kakao.

Polewa czekoladowa z kakao

Smak mojego dzieciństwa, taką polewę moja mama robiła do murzynka :)

100 g masła
5 łyżek mleka
5-6 łyżek cukru
3 łyżki kakao (lub 4 łyżki jeśli polewa ma być gęstsza)

Do garnka wkładamy masło, mleko i cukier. Rozpuszczamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy masło jest płynne i cukier się rozpuścił, zestawiamy z ognia. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia. Jeśli mimo mieszania w polewie dalej są grudki kakao, całość można zmiksować ręcznym blenderem.

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)