Prosty biszkopt czekoladowy

Dziś kakaowa wersja biszkoptu , który w zeszłym tygodniu pojawił się na ciastkożercach. Prosty biszkopt czekoladowy jest idealną bazą na urodzinowe torty – puszysty, mięciutki i do tego nie upada :) Biszkopty, z których robię moje torty są bez proszku do pieczenia, cały sekret tkwi w dobrze ubitej pianie z jajek – im bardziej napowietrzona, tym wyższy i bardziej puszysty biszkopt.

Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Jeśli robicie większy tort czekoladowy pomocny może być dla Was ten wpis.

Prosty biszkopt czekoladowy 10

Składniki:

3 jajka
6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę)
3 łyżki kakao (płaskie)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
9 łyżek cukru

Jak zrobić prosty biszkopt czekoladowy?

Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej je ubić.

Prosty biszkopt czekoladowy 1

Formę do pieczenia wykładamy papierem. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.

Prosty biszkopt czekoladowy 3

Jajka ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt, dlatego dobrze jest zarezerwować sobie na to przynajmniej 10 minut. Jeśli robimy biszkopt z większej ilości jajek można w pierwszej kolejności ubić białka z cukrem, potem dodawać po jednym żółtko i dalej miksować – nie ma to większego znaczenia dla efektu końcowego, jednak w ten sposób piana ubije się trochę szybciej. W tym przepisie, podobnie jak w przepisie na brownie nie dodajemy proszku do pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania.

Prosty biszkopt czekoladowy 4

Gotowa piana powinna być biała i gęsta. Dodajemy do niej w dwóch turach przesianą mąkę z kakao. Mieszamy delikatnie drucianą trzepaczką lub silikonową szpatułką – im mniej mieszania tym lepiej – biszkopt będzie dzięki temu bardziej puszysty.

Prosty biszkopt czekoladowy 5

Gotowy biszkopt w zależności od rozmiaru blaszki pieczemy około 25 minut lub do tzw. “suchego patyczka”

Prosty biszkopt czekoladowy 6

Po wyciągnięciu z piekarnika wyciągamy biszkopt z formy i odstawiamy do ostudzenia na kratkę. Kiedy biszkopt przestygnie ściągamy papier do pieczenia i przekładamy go na świeży kawałek papieru – dzięki temu łatwo będzie można go przenosić podczas robienia tortu i nie będzie przyklejał się do blatu.

Prosty biszkopt czekoladowy 7

Prosty biszkopt czekoladowy 8

Prosty biszkopt czekoladowy 10

Prosty biszkopt czekoladowy 11

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)