Jeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony na kubek, dzięki temu dostajecie komplet: ulubioną kawę lub herbatę i pyszne ciastko. Przygotowanie domków wymaga trochę cierpliwości, dlatego nie polecam robić ich z całej porcji ciasta piernikowego (1 kg mąki), można zrobić je przy okazji pieczenia zwykłych pierników i skorzystać z gotowego ciasta lub podane składniki podzielić na 4 (wtedy jest to przepis na 250 g mąki). Z takiej małej porcji ciasta wychodzi około 4 blaszek zapełnionych ciasteczkami, więc i tak jest co robić :)

Domek z piernika

Składniki na pierniki

Składniki na lukier

Jak zrobić domek z piernika?

Ciasto przygotowujemy według przepisu. Na kartce rysujemy szablon. Szablon możecie też pobrać i wydrukować tutaj KLIK– jest bardzo prosty, bo żaden ze mnie grafik ;) Jeśli domki mają być po prostu ozdobą do postawienia, drzwi wycinamy tylko z przodu. Jeśli chcecie założyć je na brzeg kubka otwór na drzwi musimy zrobić z przodu i z tyłu.

Będziemy potrzebować 1 kwadrat (u mnie wymiary 2×2 cm), 1 prostokąt (2×2,5 cm) i przód domku (2,5×3 cm). Szablon po wycięciu wydaje się bardzo mały, ale pierniczki urosną jeszcze podczas pieczenia.

Domek z piernika 1

Szablon przerysowujemy na kawałku tekturki i wycinamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby mąką. Ja lubię to robić wykorzystując dwa arkusze papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki. Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować, a upieczone pierniczki wyjdą twarde i zbite. Małym nożykiem wycinamy kształty od szablonu – na każdy domek będziemy potrzebować po 2 elementy.

Domek z piernika 2

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią wykrojone pierniki. Pierniki pieczemy około 5 – 7 min aż będą rumiane.

Domek z piernika 3

Czas, kiedy pierniki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie prostego lukru. Białko miksujemy z cukrem pudrem. Lukier powinien być dość gęsty inaczej spłynie z ciastek i nie będzie nadawał się na „klej”.

Domek z piernika 4

Upieczone pierniki odkładamy do ostudzenia.

Domek z piernika 5

Do nakładania lukru używam malutkich woreczków strunowych – są znacznie tańsze od worków cukierniczych, a z tym zadaniem radzą sobie bardzo dobrze. Można je kupić w sklepach papierniczych lub w marketach na działach z drobiazgami do przechowywania żywności. Sklejamy poszczególne elementy domku lukrem.
Domek z piernika 6

Zanim przykleimy dach trzeba zaczekać, aż lukier, który trzyma ściany wyschnie (trwa to kilka minut), można w tym czasie lukrować następny domek.

Domek z piernika 7

Domek z piernika 8

Łączenia ścian najłatwiej zamaskować wyciskając małe kulki lukru. Gotowe domki można udekorować cukrowymi posypkami i koralikami.

Domek z piernika 9

Domek z piernika 10

Domek z piernika 11

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)