Babeczka świąteczny miś

Kolejna z trzech zapowiedzianych świątecznych ozdób na dziś to miś. Możecie zrobić go wykorzystując kupną lub domową masę cukrową. 

Podobnie jak przy pingwinie także tutaj potrzebujemy trzech okrąglych foremek lub szklanek. Pierwsza wielkości Waszej babeczki, druga nieco mniejsza – na głowę zwierzątek i trzecia o połowę mniejsza od drugiej. Ja wykorzystałam kieliszek i foremki o średnicach: 6cm, 4cm, 2cm.

Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać np. ten przepis) pokrywamy masą cukrową (jak to zrobić?). Z brązowej masy cukrowej wycinamy dwa kółeczka (średnia i najmniejsza foremka). Przyklejamy je na babeczkę, doczepiamy czarne oczka i nos.

Babeczka świąteczny miś

Babeczka świąteczny miś

Babeczka świąteczny miś

Środkową foremką wycinamy wąski półksiężyc na mikołajową czapkę i przyczepiamy na babeczkę. Z białej masy formujemy rulonik na brzeg czapki i pompon. Z dwóch małych brązowych kulek robimy uszy. Pyszczek można odcisnąć za pomocą małej foremki lub wyciąć nożem.

Babeczka świąteczny miś

Smacznego!

Ciastkożercy.pl