Masa cukrowa pozwala na wykonanie najbardziej wymyślnych i efektownych jadalnych ozdób na wypieki, służy także do powlekania tortów w tzw. „stylu angielskim”. Dziś chcę Wam pokazać krok po kroku jak pokryć babeczki masą cukrową i jak łatwo udekorować nią domowe babeczki. Efekt gwarantowany! :) Do babeczek, które widzicie na zdjęciach użyłam kupnej masy cukrowej, możecie jednak przygotować ją samemu w domu. Jak? Dwa warianty jakie dotąd pojawiły się na blogu można znaleźć tu i tu.
Oprócz masy cukrowej i babeczek (np. prostych babeczek waniliowych) potrzebny będzie także krem (lub rozpuszczona czekolada). Do powlekania babeczek masą najbardziej lubię używać kremu maślanego. Jest wprawdzie dość słodki, ale ma idealną konsystencję, a duża ilość cukru sprawia, że nie roztapia masy (może się tak stać jeśli spróbujemy przyczepić masę cukrową na krem z bitej śmietany lub białego twarożku).
Jak pokryć babeczki masą cukrową?
Babeczkę smarujemy cienką warstwą kremu.
Masę cukrową po wyciągnięciu z opakowania ugniatamy przez chwilę w dłoniach, żeby stała się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy na cienki placek podsypując w razie potrzeby cukrem pudrem (dobrze jest to robić tylko z jednej strony, bo biały cukier może nieco zmienić, rozjaśnić kolor masy).
Dowolną foremką (u mnie zakrętka od shakera ;) ) wycinamy kółko. Powinno być większe od średnicy babeczki.
Kółko z masy cukrowej przekładamy na posmarowaną kremem babeczkę. Ściągamy wszystkie pierścionki z palców i wewnętrzną częścią dłoni wygładzamy powierzchnię masy cukrowej. Nie można naciskać zbyt mocno, żeby z boków nie zaczął wypływać krem.
W zasadzie na tym etapie babeczki już wyglądają super, ale jeśli mamy więcej czasu możemy dołożyć dekorację wyciętą dowolną foremką do ciastek. Elementy z masy cukrowej łączymy ze sobą za pomocą wody nałożonej np. małym pędzelkiem. Nie można jednak dać jej za dużo, bo masa zacznie się rozpuszczać.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)