Z przepisu na krem maślany korzystam zazwyczaj, kiedy chcę pokryć babeczki masą cukrową, wystarczy wtedy cienka warstwa i nie ma większego znaczenia, że jest baaardzo słodki. Jego zaletą jest fakt, że łatwo go nałożyć, bez problemu możemy także wycisnąć z niego różyczki jako dekorację tortu czy babeczki. Po przeschnięciu tworzy lekką skorupkę z cukru, która dodatkowo zabezpiecza powierzchnię tortów.
Składniki:
1 kostka masła
800 g cukru pudru
aromat waniliowy
2 łyżki mleka
Miękkie masło ubijamy w mikserze na puszystą masę (około 5 minut). Powinno zmienić kolor z żółtego na biały. Dodajemy po trochu cukier puder ciągle ubijając, na koniec mleko i aromat waniliowy. Jeśli krem jest zbyt gęsty możemy dodać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru pudru.
Smacznego!
ciastkożercy.pl