Czekoladowe ciasteczka z Nutellą

spot_img

Jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka to proste ciasteczka czekoladowe – są cieniutkie, mocno kakaowe i nie za słodkie. Mój ideał :) Postanowiłam upiec je w nowym wariancie: z Nutellą w środku. Czy może być coś lepszego niż Czekoladowe ciasteczka z Nutellą? :) Wykorzystałam do nich silikonowe foremki na cakepops (pamiątki z wakacji), ale jeśli nie macie foremek na zdjęciach będzie pokazany jeszcze jeden sposób, do którego wystarczy zwykły kieliszek.

Jeśli czekoladowe desery to Wasze ulubione zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na Tort czekoladowy, czekoladowe ciasto z gruszkami czy Wuzetkę. A może jesteście tu dla ciasteczek? ;) W takim razie zajrzyjcie do wpisów z przepisami na najlepsze ciasteczka owsiane, kruche ciasteczka maślane czy ciasteczka imbirowe.

Składniki:

1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła (150 g)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko

 + Nutella lub inny krem czekoladowy

Czekoladowe ciasteczka z Nutellą – jak to zrobić?

Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Bez chłodzenia będzie ciężko je rozwałkować.

Jednorazowo wyciągamy z folii tylko ten kawałek, który będzie wałkowany, reszta dalej powinna być w lodówce. Podsypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy na grubość kilku milimetrów.

Wycinamy krążki i wykładamy nimi formkę na cakepopsy.

Do każdego wgłębienia nakładamy czekoladę (można przełożyć ją sobie do woreczka i wycisnąć) i przykrywamy jeszcze jednym krążkiem ciasta. Gotowe ciastka wkładamy do zamrażarki na kilka minut – dzięki temu będzie dało się je ładnie przełożyć na blaszkę.

Jeśli nie macie foremki na cakepops ciasteczka można zrobić trochę jak pierożki wykorzystując zwykły kieliszek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy czekoladę, zaginamy i odciskamy ciastka uważając, żeby nie przyciąć czekolady.

Produkcja seryjna :)

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 10 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką).

Czekoladowe ciasteczka z Nutellą

Czekoladowe ciasteczka z Nutellą

Czekoladowe ciasteczka z Nutellą

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Wasze ulubione:

2 KOMENTARZE

Zobacz też: