Uwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Proste ciasteczka czekoladowe są idealną przekąską do popołudniowej kawy, dobrze się przechowują, więc można przygotować sobie zapas lub upiec je komuś na słodki prezent. Dzisiejsze kruche ciasteczka czekoladowe robiłam z myślą o Dniu Matki. W przepisie nie dodaję proszku do pieczenia, dlatego ciasteczka są cieniutkie i chrupiące. A do tego obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć! Mimo że ciasto wymaga wcześniejszego schłodzenia i sporo jest przy nim wałkowania, efekt końcowy zdecydowanie wynagradza trudy przygotowania.
Jeśli szukacie prostego przepisu bazowego na kruche ciasteczka, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do tego wpisu. Z gotowego kruchego ciasta można zrobić nie tylko spody do serników czy drożdżowych placków, ale także kreatywne słodkie upominki :) Przy ozdabianiu ciasteczek pomocny będzie krótki poradnik lukrowania, gdzie znajdziecie przydatne wskazówki jak pięknie ozdobić gotowe wypieki.
Składniki:
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła (150 g)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
Jak zrobić proste ciasteczka czekoladowe?
Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Nie przejmujcie się, jeśli Wasze ciasto będzie na tym etapie dość mocno kleiło się do dłoni, to normalne. Nie trzeba dosypywać do niego dodatkowej mąki – z tym warto zaczekać, aż ciasto będzie dobrze schłodzone.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Chłodzenie to bardzo ważny etap, dzięki niemu do ciasta nie trzeba dodawać więcej mąki, co sprawia, że gotowe ciasteczka są wyjątkowo kruche i delikatne.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Na blacie trzymamy tylko ten kawałek, który akurat rozwałkowujemy, reszta dalej czeka w lodówce. Podczas wałkowania ciasto można delikatnie podsypać mąką.
Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 7 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką).
Jeśli tak jak ja zdecydujecie się dać ciasteczka komuś w prezencie możecie bardzo prosto zapakować je wykorzystując kawałek tekturki i wstążkę.
Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)