Dziś coś dla miłośników czekolady i bardzo słodkich ciastek: czekoladowe ciasteczka brownie :) Są delikatne, kruche i takie pyszne! Oryginalny przepis na ciasteczka markizy z kremem z masła orzechowego znajdziecie tutaj u Manuelli z bloga passion4baking. Ja zdecydowałam się zrezygnować z kremu i podać ciasteczka nie w formie markiz. Podobnie jak w przepisie na ciasto brownie bazą jest gorzka czekolada, dodatkowo do ciasta dodaje się czekoladowe dropsy. Ten przepis zdecydowanie spodoba się tym z Was, którzy wolą słodsze wypieki – mój mąż jest nim zachwycony. Ja wolę nieco mniej słodkie ciasteczka, dlatego moim faworytem dalej zostaje przepis na proste ciasteczka czekoladowe. Wypróbujcie sami i zdecydujcie co jest Waszym numerem 1.
Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek o średnicy około 7 cm każde.
Składniki:
100 g czekolady
50 g dropsów czekoladowych lub czekolady pokrojonej na małe kawałki
20 g masła
1 jajko
70 g cukru
20 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Jak zrobić czekoladowe ciasteczka brownie?
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i odstawiamy do przestudzenia.
Jajko ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.
Do piany wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką.
Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i dropsy czekoladowe.
Delikatnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy całość na 10 minut.
Po 10 minutach masa lekko stężeje. Nakładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – 1 łyżka na jedno ciasteczko, pamiętamy o zostawieniu odstępów, bo ciastka urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy na blaszce jeszcze przez przynajmniej 15 minut, żeby ostygły. Inaczej będę zbyt delikatne, żeby ściągnąć je z blaszki, po wystudzeniu ciasteczka robią się twardsze, ale wciąż sa kruche i pyszne :)
Jeśli chcecie dać je komuś na prezent (kto nie ucieszyłby się z takiego prezentu? ;) ) do zapakowania wystarczy wstążka i kawałek tekturki.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)