Kruche ciasteczka to zawsze dobry pomysł na prezent. Można przygotować je znacznie wcześniej, zarezerwować sobie mnóstwo czasu na dekorację, zamknąć w ładnym słoiku lub pudełku i voilà! Prezent gotowy :) Ja dzisiejsze ciasteczka dekorowałam z myślą o Walentynkach, świetnie nadadzą się jednak także na inne uroczystości jak urodziny czy eleganckie przyjęcie. Zapraszam na walentynkowe kruche ciasteczka :)
Jeśli szukacie innych pomysłów na własnoręczny słodki prezent zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na ciasteczka czekoladowe, ciasteczka klocki lego (super pomysł na prezent dla dziecka!), ciasteczka z Batmanem czy ciasteczka zbożowe.
Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę)
Składniki na lukier
+koraliki, perełki, kolorowy lukier do dekoracji (można go też zrobić samemu. Jak? Dokładna instrukcja w tym wpisie), barwniki spożywcze
Jak zrobić walentynkowe kruche ciasteczka?
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Lukier przygotowujemy według przepisu. Przekładamy potrzebną ilość do malutkich woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika (lepiej za mało niż za dużo) i ugniatamy chwilę w dłoniach, aż do uzyskania jednolitego koloru. Na koniec odcinamy rożek woreczka strunowego i jesteśmy gotowi do lukrowania.
Jeśli nie chcemy, żeby spod koralików był widoczny biały lukier możemy przykleić je na odrobinę lukru zrobionego z cukru pudru i wody, który po wyschnięciu robi się niemal przezroczysty.
Po udekorowaniu ciasteczka zostawiamy minimum na kilka godzin, żeby wyschły zanim przełożymy je do pudełka.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)