Ciasteczka Batman to świetny pomysł na przekąskę na dziecięcym przyjęciu. Mogą być również słodkim upominkiem dla fana komiksów i Batmana :) Logo malujemy kuwerturą czekoladową lub gotową polewą czekoladową (zwykła czekolada mogłaby zacząć się rozpuszczać, więc nie można by było ładnie zapakować ciasteczek). Przed rozpoczęciem pracy dobrze jest przygotować sobie szablon loga – można je wydrukować lub przerysować. Ja zdecydowałam się na logo sprzed kilku lat, bo według mnie jest najbardziej nietoperzowe ;) Dekoracje i dodatki na przyjęcie z motywem Batman znajdziecie o tutaj.
Składniki
2 szklanki mąki
50 g margaryny
50 g masła
80 g cukru (około 0,5 szklanki)
2 żółtka
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
+ kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji
Ciasteczka Batman – jak to zrobić?
Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Polewę czkoladową rozpuszczamy w kąpieli wodnejlub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do worka cukierniczego lub wytrzymałego woreczka strunowego. Szablon kładziemy pod foliową koszulkę lub kawałek folii rantowej, wyciskamy czekoladę z woreczka starając się nie wyjeżdżać za linie – na tym etapie logo nie musi wyglądać idealnie, dopóki czekolada jest płynna wszystko da się bardzo łatwo poprawić wykałaczką. Wykałaczka będzie pomocna także przy zaznaczeniu szpiczastych elementów loga – jak uszy czy końcówki skrzydeł. Całość odstawiamy do zastygnięcia.
Masło i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem.
Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki.
Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką.
Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Gotowe ciasteczka powinny być lekko zarumienione.
Od razu po wyciągnięciu z piekarnika delikatnie odklejamy czekoladowe nietoperze z folii i przekładamy na ciepłe ciasteczka. Dzięki temu pod wpływem temperatury czekolada dobrze przyklei się do ciastek.
Smacznego!
ciastkożercy.pl
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Przepis na kruche ciasteczka maślane znajdziesz tutaj:
A tutaj przepis na lukier:
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.