Uwielbiam własnoręcznie zrobione prezenty, a jeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! ;) Dziś mam dla Was zatem kolejną propozycję na słodki upominek na Dzień Matki: tort czekoladowo truskawkowy z bitą śmietaną.

Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i śmietanFix, można użyć też dowolnej bitej śmietany w proszku jako utrwalacza. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm.

Tort czekoladowo truskawkowy

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
500-600 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany

+truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego

Jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy?

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia.

Tort truskawkowo czekoladowy 1

Tort truskawkowo czekoladowy 2

Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – mi wyszły 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie).

Tort truskawkowo czekoladowy 3

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera.

Tort truskawkowo czekoladowy 4

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

Tort truskawkowo czekoladowy 5

Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie.

Tort truskawkowo czekoladowy 6

Tort truskawkowo czekoladowy 7

Powtarzamy z pozostałymi spodami.

Tort truskawkowo czekoladowy 8

Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków.

Tort truskawkowo czekoladowy 9

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu.

Tort truskawkowo czekoladowy 10

Gotową polewę czekoladową przekładamy do woreczka strunowego, kiedy zupełnie ostygnie dekorujemy brzegi tortu.

Tort truskawkowo czekoladowy 11

Do reszty kremu dodajemy 1 łyżkę kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy różyczki na tort.

Tort truskawkowo czekoladowy 12

Wierzch tortu dekorujemy połówkami truskawek.

Tort truskawkowo czekoladowy 15
Tort czekoladowo truskawkowy 1

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)