Tort czekoladowo truskawkowy

spot_img

Uwielbiam własnoręcznie zrobione prezenty, a jeśli do tego jeszcze są słodkie… idealnie! :) Tort czekoladowo truskawkowy, który widzicie na zdjęciach był u mnie właśnie takim słodkim prezentem. Biszkopty piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 18 cm. Tort jest dość wysoki, można rozkroić go wygodnie na dużych 6 kawałków.

Tort czekoladowo truskawkowy

Składniki na biszkopt:

4 jajka
8 łyżek mąki pszennej
4 (płaskie) łyżki kakao
4 łyżki mąki ziemniaczanej
12 łyżek cukru

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
500-600 g śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietanFixu lub innego utrwalacza do bitej śmietany

+truskawki do dekoracji, białe wytrawne wino na poncz lub dowolna owocowa herbata jeśli tort będą jadły dzieci, 1 łyżka kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka oleju kokosowego

Jak zrobić tort czekoladowo truskawkowy?

Biszkopt przygotowujemy według przepisu. Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Truskawki myjemy i odkładamy na ściereczkę do wyschnięcia.

Biszkopty przekrawamy na pojedyncze blaty – u mnie 4. Można poukładać je sobie na kawałkach papieru do pieczenia wtedy łatwiej przenosić je na stole i mniej się kruszą. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci poncz przygotowujemy z wody i wina w proporcjach 1:1. Ja zamiast wina użyłam owocowej herbaty (nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodkie).

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanFixem. Do sztywnej śmietany dodajemy po łyżce serek mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach miksera.

Tort czekoladowo truskawkowy

Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu,  pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu.

Jak zrobić Tort czekoladowo truskawkowy

Truskawki kroimy na plasterki i układamy na kremie.

Tort czekoladowo truskawkowy

Powtarzamy z pozostałymi spodami.

Tort czekoladowo truskawkowy jak zrobić

Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy 1 łyżeczkę oleju kokosowego – dzięki temu polewa ma idealną konsystencję i ładnie zastyga. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu.

Gotową polewę czekoladową przekładamy do woreczka strunowego, kiedy zupełnie ostygnie dekorujemy brzegi tortu.

Do reszty kremu dodajemy 1 łyżkę kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy różyczki na tort.

Tort czekoladowo truskawkowy

Wierzch tortu dekorujemy połówkami truskawek.

Tort czekoladowo truskawkowy
Tort czekoladowo truskawkowy

Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)

Sklep Ciastkożercy Akcesoria cukiernicze

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Sklep Ciastkożercy wszytko na przyjęcie

Wasze ulubione:

39 KOMENTARZE

Zobacz też: