Pudding z tapioki to ostatnio jedna z moich ulubionych przekąsek! Tapioka to rodzaj skrobii, otrzymywanej z manioku. Po ugotowaniu zamienia się w przezroczyste miękkie kuleczki.  Sam przepis na pudding jest bardzo prosty i można go dowolnie modyfikować zamieniając mleko krowie na roślinne lub dodając ulubione dodatki. U mnie to opcja zarówno śniadaniowa jak i na deser. Z podanych składników robię 3 porcje w słoiczkach o pojemności 220 ml. Zamiast śliwek można dać na górę dowolne owoce sezonowe, koktajl z mrożonych owoców lub dżem. Ja najbardziej lubię z musem z mango :)

Pudding z tapioki

Składniki na pudding z tapioki:

60 g kulek tapioki
500 ml mleka (u mnie pół na pół krowie i migdałowe)
2 łyżki pasty kokosowej/musu kokosowego (można pominąć, mi bardzo pasuje ten smak i fajna kremowa konsystencja)
0,5 szklanki wody (opcjonalnie, zostawiamy na koniec)

Składniki na prażone śliwki:

300 g śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru (opcjonalnie, nie trzeba jeśli śliwki są bardzo słodkie)

Pudding z tapioki – jak to zrobić?

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kulki tapioki, dodajemy pastę kokosową. Podgrzewamy na średnim ogniu do zagotowania mieszając od czasu do czasu. Kiedy całość zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimalny i podgrzewamy przez ok. 25-30 minut. Mieszamy co kilka minut, żeby kulki tapioki nie przykleiły się do dna garnka. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy garnek na piecu. Tapioka po ok. 1 godzinie wchłonie resztę mleka, a kulki zrobią się zupełnie przezroczyste. Jeśli lubicie rzadszą konsystencję na tym etapie można dodać jeszcze trochę wody.

Gotowy pudding z tapioki przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy śliwki

Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka lub na patelnie (bardzo wygodnie smaży się na tych z nieprzywierającą powłoką). Jeśli śliwki nie są zbyt słodkie dodajemy cukier. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Kiedy puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy jeszcze przez chwilę, żeby mąką związała sok.

Nakładamy śliwki do słoiczków z tapioką. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)