Ciasteczkowe potwory to chyba jedna z najpopularniejszych dekoracji na babeczki. Są urocze, proste do zrobienia i na pewno spodobają się każdemu dziecku :) Do dekoracji użyłam niebieskich cukrowych koralików i domowych cukrowych posypek, spokojnie możecie jednak wykorzystać zwykłe wiórki kokosowe pofarbowane niebieskim barwnikiem spożywczym. Do zrobienia potworów użyłam prostych babeczek waniliowych z tego przepisu. Warto pamiętać, że babeczki powinny być trochę niższe, żeby zmieściła nam się odpowiednia ilość kremu, dlatego z podanych proporcji należy zrobić około 16 – 18 babeczek, zamiast 12. Niestety nie miałam czasu, żeby upiec własne ciasteczka dla Potwora i użyłam kupnych. Gdybyście Wy mieli więcej czasu polecam upieczenie je samemu, bo wiadomo, domowe są najlepsze, przepis podaję poniżej :)
Składniki na babeczki (pieczemy 16-18 szt. zamiast 12, żeby były niższe)
Składniki na krem budyniowy
Jak zrobić Cukrowe Posypki?
Składniki na Chocolate Chip Cookies
+czekolada do rozpuszczenia (będzie potrzebna jako klej), M&Msy lub podobne cukierki na oczy, duże białe pianki
Babeczki Ciasteczkowe Potwory – jak to zrobić?
Zanim zaczniemy dekorowanie warto upewnić się, że babeczki są zupełnie zimne.
Zdecydowałam się zafarbować na niebiesko także krem, nie jest to niezbędne, ale dzięki temu, jeśli nie pokryjemy babeczek dokładnie posypką lub kokosem spod spodu nie będzie prześwitywał inny kolor. Oprócz barwnika w żelu dodałam odrobinę barwnika w proszku, bo kolor był mniej intensywny niż się podziewałam. Po testach zdecydowanie wybieram barwniki w żelu z Wiltona, nie z drOetkera. Są lepiej napigmentowane i łatwiej uzyskać intensywny kolor.
Mimo, że barwnik z drOetkera nie połączył się idealnie z moim kremem nie miało to znaczenia dla gotowych babeczek. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub mocnego woreczka strunowego – najłatwiej zrobić to wkładając worek do szklanki.
Na każdą babeczkę wyciskamy dosyć dużą porcję kremu i „zamaczamy” ja w cukierkach lub kokosie.
Część babeczek udekorowałam cukrowymi posypkami – dobrze przechować je w lodówce przed podaniem lub nawet schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce, ponieważ jeśli zostawimy je w ciepłym pomieszczeniu cukier może zacząć rozpuszczać się na kremie.
Z pianek odcinamy kawałki o grubości około 0,5 cm na oczy, wybieramy brązowe M&Msy i przyklejamy je rozpuszczoną czekoladą.
Ciasteczka przecinamy na pół, nacinamy lekko babeczkę, żeby zaznaczyć miejsce, gdzie przyczepimy ciastko. Przyklejamy oczy dociskając je do kremu.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Przepis na ciasteczka Chocolate Chip Cookies znajdziesz tutaj:

A tutaj przepisy na babeczki waniliowe, czekoladowe i bananowe. Każde z nich mogą być bazą pod Babeczki Ciasteczkowe Potwory.



Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.