Moje słoiki na ciastka od pewnego czasu świecą pustkami dlatego stwierdziłam, że to dobry moment, żeby zrobić małe zapasy :) Dziś obiecane amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady czyli chocolate chip cookies (to te same, które zjadał Ciasteczkowy Potwór na Ulicy Sezamkowej!). To odmiana kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i brązowym cukrem – dzięki temu są idealnie cienkie i chrupiące. Oprócz tego, że smakują obłędnie mają jeszcze jedną dużą zaletę – można je w całości przygotować w robocie kuchennym, stojącym mikserze lub za pomocą ręcznego miksera. Bez wyrabiania ciasta, wałkowania i wycinania – szybko, łatwo i przyjemnie ;)
Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki białego cukru
0,5 szklanki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g dropsów czekoladowych (lub pokrojonej na małe kawałki czekolady
Jeśli nie robimy ciastek w robocie kuchennym masło powinno być dość miękkie – trzeba wyciągnąć je wcześniej z lodówki, można też pokroić na mniejsze kawałki.
Masło miksujemy i dodajemy po trochu cukier – dobrze to zrobić w tej kolejności, inaczej tak jak ja będziecie mieć pół kuchni w cukrze (nie ważne jak bardzo by się starać). Mąką, sól i sodę mieszamy razem w misce.
Do zmiksowanego z cukrem masła dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, kiedy składniki się połączą dodajemy po trochu mąkę z sodą i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Na koniec dodajemy czekoladowe dropsy i mieszamy łyżką.
Ciastka możemy nakładać na blaszkę za pomocą zwykłej łyżki, ja skorzystałam z nowego zakupu i spisał się świetnie :)
Nakładając ciastka na blaszkę trzeba zostawić dość duże odstępy, bo kiedy masło zacznie się rozpuszczać ciastka “rozleją się” na boki. Teoretycznie powinno wystarczyć, kiedy zostawi się je na blaszce w postaci kulek, a podczas pieczenia mają się rozlać i wyrównać, moje jednak nie wyszły takie ładne więc kolejną partię nieco rozpłaszczyłam przed wstawieniem do pieca. Można to zrobić mokrą (żeby ciasto się nie przyklejało) łyżką lub ręką.
Ciastka pieczemy 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Po wyciągnięciu z pieca przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego!
ciastkożercy.pl