Bułeczki cynamonowe

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek czy drugie śniadanie mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki cynamonowe. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Moje drożdżowe wyrastało dwa razy: raz, po wyrobieniu ciasta i drugi raz już w foremce, po uformowaniu bułeczek. Z podanych składników zrobiłam 8 dużych bułeczek w prostokątnej foremce o wymiarach 35×18 cm.

bułeczki cynamonowe

Składniki na bułeczki:

3 szklanki mąki
50 g drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 g masła (0,5 kostki)
3 łyżki brązowego cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła

Składniki na polewę:

3 łyżki serka twarogowego na sernik
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru waniliowego

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto.

bułeczki cynamonowe 1

bułeczki cynamonowe 2

bułeczki cynamonowe 3

bułeczki cynamonowe 4

Ciasto odkładamy na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. To ważne, żeby w tym czasie podwoiło swoją objętość.

bułeczki cynamonowe 5

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm podsypując w razie potrzeby mąką.

bułeczki cynamonowe 6

Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. 

bułeczki cynamonowe 7

bułeczki cynamonowe 8

bułeczki cynamonowe 9

Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki – u mnie 8 sztuk.

bułeczki cynamonowe 10

Ślimaczki z ciasta przekładamy do foremki zostawiając małe odstępy. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

bułeczki cynamonowe 11

Bułeczki pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
bułeczki cynamonowe 12

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do małego garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

bułeczki cynamonowe 13

Polewamy bułeczki – jeśli chemy, żeby polewa była gęstsza należy odstawić ją do przestudzenia zanim udekorujemy bułeczki.

bułeczki cynamonowe

bułeczki cynamonowe

bułeczki cynamonowe

bułeczki cynamonowe

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)