Tarta ananasowa

spot_img

Mój mąż uwielbia ananasa, więc tym razem nie było wątpliwości, kto zje gotowe ciasto :) Ta tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona, więc możecie przygotować ją poprzedniego dnia i przechować w lodówce do momentu przyjścia gości. Ważne, żeby dobrze przykryć foremkę, żeby ciasto nie złapało innych zapachów. Jeśli zależy Wam na czasie, przygotujcie dżem ananasowy z ananasa z puszki – jest bardziej miękki i łatwiej go rozgotować. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm.

Tarta ananasowa 16

Składniki na ciasto:

1 kopiasta szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
30 g masła
30 g margaryny
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
50 g białej czekolady

Składniki na dżem ananasowy:

500 g świeżego ananasa
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
woda

lub:

500 g ananasa z puszki razem z syropem
1 łyżeczka żelatyny

Masło i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły.

Tarta ananasowa 3

Wszystkie składniki wrzucamy od miski i zagniatamy na jednolite ciasto.

Tarta ananasowa 4

Tarta ananasowa 5

Rozwałkowujemy na stole podsypując mąką. Staramy się, żeby średnica ciasta była większa od foremki, żeby wystarczyło na zrobienie brzegów.

Tarta ananasowa 6

Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na foremkę, dociskamy do brzegów i przejeżdżamy wałkiem po krawędziach, żeby odciąć nadmiar ciasta.

Tarta ananasowa 7

Tarta ananasowa 8

Zgniatamy arkusz papieru do pieczenia, rozkładamy i kładziemy na ciasto, do środka sypiemy ryż lub groch – dzięki obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z ryżem (można go wykorzystać, nic mu się nie stanie) i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor.

Tarta ananasowa 9

Czas, kiedy ciasto jest w piecu wykorzystujemy na przygotowanie dżemu ananasowego. Ananasa kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka lub na patelnię, dosypujemy cukier i zalewamy wodą, żeby był przykryty, gotujemy około 15 – 20 minut, aż zmięknie. Chciałam uzyskać konsystencję dżemu, ale okazało się, że trwa to zdecydowanie za długo, dlatego pod koniec gotowania lekko zmiksowałam całość blenderem. Kiedy jesteśmy już zadowoleni z konsystencji – powinno wyglądać jak ananasowa ciapka, może mieć kawałki owoców, zestawiamy garnek z gazu, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do wystudzenia.

Tarta ananasowa 10

Tarta ananasowa 11

Krem składa się z dwóch składników i jest bajecznie prosty w przygotowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (jeśli pomimo mieszania jest gęsta i dalej ma grudki dodajemy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego). Wlewamy rozpuszczoną czekoladę do serka mascarpone i miksujemy całość na wysokich obrotach.

Tarta ananasowa 12

Czas poskładać całość :) Spód i dżem ananasowy powinny być dobrze wystudzone.

Tarta ananasowa 13

Dżem ananasowy nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki na 15 minut. Krem możemy rozsmarować na tarcie nożem lub wycisnąć szprycą.

Tarta ananasowa 14

Tarta ananasowa 15

Tarta ananasowa 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Wasze ulubione:

2 KOMENTARZE

Zobacz też: