Red velvet to walentynkowa klasyka :) Na stronie pojawiły się dotąd babeczki, jeśli chcecie je wypróbować można zobaczyć je w tym wpisie. Dziś kolej na Prosty tort Red Velvet, z delikatnym kremem z białego twarogu. Tort zrobiłam z bardzo stabilnego ciasta na muffinki, więc jeśli macie opory – naprawdę ciężko go popsuć! Do tego dekoracja z truskawek (nawet o tej porze roku można je kupić np. w Lidlu). Mój tort piekłam w dwóch niedużych tortownicach o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu całość ma średnicę około 18 cm.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka soku jabłkowego
0,5 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 jajko
+czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku, świeży sok jabłkowy na poncz, truskawki do dekoracji
Składniki na krem:
300 g białego sera na sernik
250 ml śmietany kremówki
1 bita śmietana w proszku
3-4 łyżki cukru pudru
Jak zrobić prosty tort red velvet?
Suche składniki na ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy olej, sok jabłkowy, jajko, ocet i mieszamy do połączenia się składników (nie dłużej).

Dodajemy barwnik spożywczy (lepiej za mało niż za dużo) i jeszcze raz mieszamy.
Ciasto przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
Prosty krem z twarożku
Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu – mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku (ma za zadanie ustabilizować krem, można zamiast niej użyć Śmietan Fixu lub żelatyny). W osobnej misce krótko miksujemy twaróg na sernik – chodzi o to, żeby nieco rozbić jego strukturę, tak żeby nie było w nim grudek. Mieszamy delikatnie twaróg z ubitą śmietaną za pomocą szpatułki. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Po upieczeniu upewniamy się czy ciasta w środku nie są surowe za pomocą cienkiego drewnianego patyczka – po wbiciu i wyciągnięciu z tortu nie powinno być na nim surowego ciasta. Kiedy spody nie są już bardzo gorące wyciągamy je z blaszek i przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Ostrym nożem (najlepiej z ząbkami) wyrównujemy blaty ciasta. Żeby ułatwić sobie pracę blaty ciasta możemy położyć na pojedynczych kawałkach papieru do pieczenia, będzie wtedy łatwiej przesuwać je po stole i mniej będą się kruszyć.
Pierwszy blat nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy cienką warstwą schłodzonego kremu.
Umyte i osuszone truskawki kroimy na cienkie plasterki i układamy na kremie.
Przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy sokiem jabłkowym.
Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu – nie musi być idealnie równo, ta warstwa ma za zadanie złapać wszystkie kruszki, żeby nie było ich widać na torcie. Tort wstawiamy do zamrażarki na 10 -15 minut lub jeśli pogoda dopisuje wystawiamy na dwór.
Boki tortu dekorujemy kremem przełożonym do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Ta technika „dużo wybacza”, więc nawet jeśli nie macie wprawnej ręki efekt końcowy i tak będzie super.
Jeszcze tylko cienka warstwa kremu na górę (nie powinien spod niego prześwitywać czerwony kolor).
i można dekorować truskawkami :) Ja poprzecinałam je na połówki – dzięki temu ładnie przyklejają się do tortu.
Prosty tort red velvet gotowy!
Warto przed podaniem schłodzić go jeszcze w lodówce :)
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Super przepis i super kolory ciasta. Zrobię mamie na urodziny:)
Cześć Ola, cieszę się, że Ci się spodobał! :) Pochwal się koniecznie zdjęciami (tutaj lub na facebooku), może przy okazji uda Ci się zrobić jeszcze jeden prezent dla siebie ;) Pozdrawiam
Piękny torcik! Upiekę go na urodziny mamy w tą niedzielę ;) Jakiego soku użyłaś ? Zwykłego jabłkowego z kartonu czy takiego świeżego naturalnego soku ? Polecasz może jakieś inne nasączenie ( alkoholowe) do niego ? Pozdrawiam (podziwiam bloga! ) ;)
Dzięki! :) i do ciasta i na poncz użyłam świeżego soku jabłkowego (z tych jednodniowych), dla ciasta pewnie nie ma to większego znaczenia, taki po prostu miałam pod ręką, jeśli wolisz torty z alkoholem to wybierz swój ulubiony – lub ulubiony mamy ;) ja bardzo lubię używać białego wina jako ponczu. Pozdrawiam :)
Przepiękny! I absolutnie walentynkowy :)
Dziękuję :) jeśli miałabyś ochotę pochwalić się swoimi walentynkowymi wypiekami to jeszcze do jutra trwa konkurs walentynkowy ;)
Czasowo nie dałam rady, ale podziwiałam nadesłane propozycje – piękne! Będziesz mieć ciężki wybór ;)
Witaj , czym mogę zastąpić ocet jabłkowy? Niestety nie dostałam go nigdzie :( a koniecznie chcę zrobić dzisiaj ten piękny torcik !;) Błagam pomóż :(
Cześć, ocet jabłkowy możesz zastąpić zwykłym octem – ma pomóc utrzymać ładny, żywy kolor ciasta. Jabłkowy ma nieco ładniejszy zapach, dlatego jest tutaj w przepisie :) ale prawda jest taka, że jak zrezygnujesz z niego w ogóle to tez nic wielkiego się nie stanie. Pozdrawiam :)
Gdzie mogę dostać taki barwnik spożywczy? Niestety w pobliskim sklepie jest tylko mały w tubce i nie wyjdzie taki ładny kolor :( A tort pieknie się prezentuje i pewnie super smakuje :)
Ten który jest na zdjęciach przywiozłam sobie z wakacji https://ciastkozercy.pl/zapasy-w-n-y-cake/ . Niestety w zwykłych sklepach spożywczych nigdy nie udało mi się znaleźć dobrych barwników, są tylko z dr oetkera, ale z nich nie wyjdzie Ci taki intensywny kolor. Bardzo dobrze mi się spisują barwniki w proszku, kupuję je przez internet i są naprawdę niedrogie, barwniki w żelu kupowałam na stronie sweetdecor i też byłam z nich zadowolona, są w małych tubkach, ale wychodzą bardzo wydajnie. Pozdrawiam :)
Jak myślisz, czy będzie pasować twój krem śmietankowy zamiast zrobionego z twarożku?
Jasne, śmietankowych pasuje chyba do wszystkiego :) Zawsze możesz też go trochę wzbogacić i dodać odrobinę ulubionego aromatu
Nigdy nie robilam takich kremów do tortów (a nawet tortów a niedługo będę musiała :/) więc czy bardzo czuć w tym kremie serek mascarpone?
mascarpone jest taki neutralny, czyli smakuje tym co dodasz jako dodatki (np. cukier waniliowy), ale już np. serek na sernik jest bardziej kwaśny i to czuć w kremie. Kwestia tego co kto lubi :)
Składniki podane na jeden blat ciasta czy od razu dwa?
Na dwa, możesz upiec w jednej foremce zamiast w dwóch, ale wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia. I sprawdzić pod koniec patyczkiem czy na pewno w środku nie ma surowego ciasta
O jakich wymiarach te foremki? Mam jedynie tortownicę o średnicy 26 cm, czy jeśli upiekę w niej biszkopt i przekroje na dwa blaty, tort będzie za niski?
Wygląda wspaniale. Pozdrawiam :)
Moje foremki są dosyć małe mają po 16 cm. Ciasto piekłam w dwóch na raz, żeby już nie musieć przekrawać i każdy spód wyszedł mi tak mniej więcej na 4 cm wysokości. Jeśli będziesz piekła w takiej dużej foremce, pomnóż sobie składniki razy 2. I kremu też będzie trzeba zrobić więcej :) Pozdrawiam :)
Witam chcialabym zapytać czy moge upiec ciasto jedno.po drugim? Mam jedna tortownice 17cm.czy z tym drugim ciastem nic sie nie stanie zanim je upieke.?
Tak, możesz. Najgorzej takie czekanie znoszą ciasta, gdzie jest ubita piana z jajek, bo po upieczniu nie są takie puszyste, ucierane, jak te z przepisu mogą zaczekać. Pozdrawiam!
Czy mogę zamiast sera dodać mascarpone?
Tak, mascarpone świetnie nadaje się na tego typu kremu, bo bardzo dobrze trzyma konsystencję. Jedyna różnica jest taka, że jest bardziej neutralny w smaku, twarożek jest lekko kwaśny. Pozdrawiam :)
Witam, czy do tego tortu będzie pasować krem kokosowy?
Tak, samo ciasto nie różni się w smaku od waniliowego, więc jak najbardziej :) Pozdrawiam!
Witam moge zamiast kremówki ubić snieżkę, dodać żelatynę i wymieszac z twarogiem? Nie mam czasu juz kupywać kremówki a to mam tylko w szafce :)
Cześć Klaudia, nie próbowałam robić kremu z samej śnieżki, ale takie śmietany mają dużo utrwalacza i są dosyć sztywne, więc powinno się trzymać. Daj znać koniecznie jak się udało :)