Babeczki Red Velvet z Oreo

Babeczki Red Velvet z Oreo 17

Właściwie nie zdarza mi się robić ciast „z paczki”, ale sprzątając ostatnio moją szafkę z cukierniczymi różnościami natknęłam się na pudełko ciasta Red Velvet przywiezione jeszcze z wycieczki z Nowego Jorku. Z obawą (niepotrzebną jak się okazało) obejrzałam kartonik szukając daty przydatności do spożycia – wychodzi na to, że takie rzeczy są niezniszczalne :) Dzisiejsze babeczki zatem to takie babeczki instant i po ich upieczeniu mogę tylko potwierdzić to co już wcześniej przypuszczałam – lepiej upiec je samemu, dlatego do tych muffinków polecam Wam wykorzystać prosty przepis na babeczki Red Velvet, które znajdziecie tutaj. Oczywiście babeczki nie były by gotowe bez kremu Oreo – a ten okazał się strzałem w dziesiątkę :)

Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie, może to właśnie dzisiejsze babeczki będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;)

Składniki na babeczki Red Velvet

Składniki na krem:

1 budyń waniliowy
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
3/4 kostki masła (150 g)
10 ciasteczek Oreo

+ ciasteczka do dekoracji

Przed przygotowaniem babeczek warto najpierw zrobić budyń na krem – będzie potrzebował trochę czasu, żeby dobrze się ostudzić. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka gotujemy. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nie jest już gorący można wstawić go pod przykryciem do lodówki.

Moje cukiernicze pamiątki z wakacji prezentuję poniżej ;) Instrukcję przygotowania domowych babeczek Red Velvet znajdziecie tutaj.

Babeczki Red Velvet z Oreo 8

Babeczki Red Velvet z Oreo 12

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego na 180 stopn piekarnika, pieczemy około 25 min.

Babeczki Red Velvet z Oreo 3

Babeczki Red Velvet z Oreo 2

Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zupełnie zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli nie uda nam się od razu uzyskać idealnie gładkiej konsystencji krem można włożyć na około 10 minut do lodówki i rozmiksować jeszcze raz, kiedy masło lekko stwardnieje pomoże rozbić ewentualne grudki budyniu.

Babeczki Red Velvet z Oreo 15

Oreo dokładnie kruszymy w blenderze lub wałkiem.

Babeczki Red Velvet z Oreo 19

Babeczki Red Velvet z Oreo 10

Do zmiksowanego kremu dodajemy kruszki z oreo i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy.

Babeczki Red Velvet z Oreo 5

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły.

Babeczki Red Velvet z Oreo 21

Babeczki Red Velvet z Oreo 22

Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy zupełnie zimne babeczki.

Babeczki Red Velvet z Oreo 24

Babeczki Red Velvet z Oreo 16

Na koniec dekorujemy ciasteczkami.

Babeczki Red Velvet z Oreo 20

Babeczki Red Velvet z Oreo 6