Dzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm, można wykorzystać też niedużą prostokątną foremkę.
Jeśli szukacie inspiracji na pyszności z jesiennymi owocami to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami, drożdżowe ze śliwkami, szybką jesienną jaglankę, tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami. A może śliwki to Wasze ulubione owoce? Po wszystkie śliwkowe przepisy zajrzyjcie o tutaj.
Ciasto ze śliwkami – jak to zrobić?
Składniki na Ciasto ze śliwkami:
150 g masła
3 jajka
150 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
domowa skórka pomarańczowa lub 1 pomarańcza
+ ok. 500 g śliwek
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru
Ciasto ze śliwkami to jedno z najszybszych i przy tym najprostszych ciast jakie robię! Mam nadzieję, że Wam również się przypadnie do gustu. Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym – dobrze jest poświęcić na to ok. 5 minut, tak żeby całość była puszysta i dobrze napowietrzona.
Ocieramy skórkę z wymytej i wyparzonej pomarańczy. Dodajemy do masy. Jeśli macie można użyć tutaj również domowej skórki pomarańczowej.
Do masy na Ciasto ze śliwkami dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Pora na najważniejsze: owoce i kruszonkę. Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką.
Ciasto ze śliwkami pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Podajemy posypane cukrem pudrem. Jeśli planujecie przewozić Ciasto ze śliwkami, najlepiej ułożyć je na podkładzie cukierniczym i spakować do odpowiedniego opakowania. Gdybyście natomiast szukali patery do wyeksponowania ciasta, znajdziecie je w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj. Ciasto można przechowywać w temperaturze pokojowej. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Tutaj znajdziesz przepisy na popularne babeczki.


A tutaj krem do dekoracji :)

Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.