Domowa skórka pomarańczowa

skórka pomarańczowa

W niemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić kandyzowaną skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie w domu. Domowa skórka pomarańczowa z powodzeniem może zastąpić kupny aromat, świetnie nadaje się do świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Może być przechowywana przez kilka tygodni w lodówce. Mniejsze porcje można również rozdzielić w foremce na lód i zamrozić. Z podanych proporcji otrzymamy 200 ml słoik kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki, makowca czy pyszny sernik z rosą. Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową.

skórka pomarańczowa

Składniki:

4 duże pomarańcze
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki wody

Skórka pomarańczowa – jak to zrobić?

Pomarańcze dokładnie myjemy (można wyszorować gąbką) i sparzamy wrzątkiem.

Obieramy ze skórki, tak żeby uzyskać jak największe pojedyncze kawałki. Dobrym sposobem jest delikatne nacięcie pomarańczy od czubka do podstawy owocu i zdejmowanie całych ćwiartek skórki.

Nożem usuwamy białą część skórki – powinna zostać tylko cieniutka pomarańczowa warstwa. Biała część pomarańczy sprawia, że skórka robi się gorzka, im dokładniej ją usuniemy, tym lepiej.

skórka pomarańczowa

skórka pomarańczowa

Pozostałe skórki kroimy w małą kostkę lub paseczki.

Do garnuszka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Przekładamy pokrojoną skórkę pomarańczową.

Gotujemy przez pół godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cukrowy syrop powinien zredukować się mniej więcej o połowę. Gotowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta i dobrze nasączona syropem.

skórka pomarańczowa

Gotową skórkę pomarańczową można odsączyć z syropu (wtedy bardziej przypomina kupną). Ja jednak wolę zostawić ją w syropie, ponieważ można go wykorzystać tak samo jak samą skórkę, do aromatyzowania wypieków lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Skórkę pomarańczową przechowujemy w lodówce do kilku tygodniu. Można też rozłożyć ją do pojemnika na lód i zamrozić.

skórka pomarańczowa

skórka pomarańczowa

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)