W niemal każdym większym sklepie spożywczym przed Świętami można kupić kandyzowaną skórkę pomarańczową, żaden jednak z gotowych produktów nie może się równać z tą, zrobioną samodzielnie w domu. Domowa skórka pomarańczowa z powodzeniem może zastąpić kupny aromat, świetnie nadaje się do świątecznych (i nie tylko) wypieków lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Może być przechowywana przez kilka tygodni w lodówce. Mniejsze porcje można również rozdzielić w foremce na lód i zamrozić. Z podanych proporcji otrzymamy 200 ml słoik kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki, makowca czy pyszny sernik z rosą. Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową.
Skórka pomarańczowa – jak to zrobić?
Domowa skórka pomarańczowa składniki:
4 duże pomarańcze
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
Domowa skórka pomarańczowa to prosty dodatek, który przyda się w wielu wypiekach! Pomarańcze dokładnie myjemy (można wyszorować gąbką) i sparzamy wrzątkiem.
Obieramy ze skórki, tak żeby uzyskać jak największe pojedyncze kawałki. Dobrym sposobem jest delikatne nacięcie pomarańczy od czubka do podstawy owocu i zdejmowanie całych ćwiartek skórki.
Nożem usuwamy białą część skórki – powinna zostać tylko cieniutka pomarańczowa warstwa. Biała część pomarańczy sprawia, że skórka robi się gorzka, im dokładniej ją usuniemy, tym lepiej. Oprócz tego, najwięcej aromatu znajduje się właśnie w pomarańczowej części skórki.
Pozostałe skórki kroimy w małą kostkę lub paseczki.
Do garnuszka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Przekładamy pokrojoną skórkę pomarańczową.
Gotujemy przez pół godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cukrowy syrop powinien zredukować się mniej więcej o połowę. Gotowa domowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta i dobrze nasączona syropem.
Można ją odsączyć z syropu (wtedy bardziej przypomina kupną). Ja jednak wolę zostawić ją w syropie, ponieważ można go wykorzystać tak samo jak samą skórkę, do aromatyzowania wypieków lub jako dodatek do kawy czy herbaty. Skórkę pomarańczową przechowujemy w lodówce do kilku tygodniu. Można też rozłożyć ją do pojemnika na lód i zamrozić.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Tutaj znajdziesz przepisy na inne babeczki.
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.