W mojej rodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Moja mama zawsze piekła drożdżowe rogaliki nadziewane domowym dżemem lub wiśniami ze słoika, mój tata wyrabiał ciasto na pierniczki, które wspólnie wykrawaliśmy i dekorowaliśmy. Ciocia robiła najlepszą babkę drożdżową, a makowiec zawsze robiła babcia. Ten ze zdjęć wygląda identycznie jak makowiec, który pamiętam z dzieciństwa, choć jestem pewna, że moja babcia, nie zrobiłaby go z gotowej masy makowej ;)
Składniki:
3,5 szklanki mąki
50 ml mleka
3 łyżki cukru (więcej jeśli Wasza masa makowa nie jest bardzo słodka – moja była)
150 g masła
2 jajka
50 g drożdży
+ masa makowa (użyłam kupnej w puszce 850 g), cukier puder, sok z pomarańczy, domowa skórka pomarańczowa
Jak zrobić makowiec?
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ucieramy z resztą cukru.
Mieszamy razem wszystkie płynne składniki: drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony.
Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Po ok. 30-40 minutach zawijamy roladę w papier do pieczenia formując dużego „cukierka”, końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut. Można też piec roladę bez zawijania w papier, ale wtedy wychodzi bardziej płaska. Dobrym rozwiązaniem jest również upieczenie makowca w keksówce.
Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny (powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu), dodatkowo do lukru możemy dodać skórkę pomarańczową.
Lukrujemy przestudzoną roladę.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)