Jagody i Nutella to jedna z najsmaczniejszych ciastkowych kombinacji jaką mogę sobie wyobrazić. Czekoladowe babeczki można w prawdzie piec z kostką czekolady w środku, ale to nie to samo co świeżo nałożony krem – trochę więcej pracy, ale efekt jest tego warty! Świeże jagody do środka i jagodowy krem na samą górę- taa daam – idealny deser na niedzielne popołudnie :)
Składniki na babeczki czekoladowe
+Nutella, świeże jagody
Składniki na krem jagodowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka (około 1,5 szklanki)
4 łyżki cukru
1,5 kostki masła
0,5 szklanki świeżych jagód
Przed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń i odstawiamy do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki gotowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy 20-25 minut.
Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dokładamy jagody i miksujemy.
Ostrym nożem wycinamy otwory w przestudzonych babeczkach. Do każdego wkładamy po łyżce Nutelli i sypiemy świeże jagody.
Krem przekładamy do szprycy z dużym otworem i wyciskamy na babeczki, tak, żeby przykryć czekoladę i jagody.
Gotowe babeczki dekorujemy jagodami i listkami mięty.
Smacznego!
ciastkożercy.pl