Czy wspominałam już, że jagody to moje ulubione letnie owoce? Tak, setki razy! :) Dzisiejszy jagodowy sernik na zimno ma cieszyć nie tylko podniebienie, ale też oko, dlatego zdecydowałam się na wielokolorową wersję ombre. Wymaga nieco więcej pracy, ale efekt końcowy tak bardzo mi się podobał, że pomyślałam, że warto Wam zaprezentować go właśnie w takiej formie.
Ale, ale! jest też wersja dla zapracowanych :) Spokojnie z podanych proporcji możecie wyczarować jednokolorowy Jagodowy sernik na zimno – zapewniam, że będzie równie pyszny! Do przygotowania sernika wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Blaszki i formy do pieczenia znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy o tutaj.
Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno. Po więcej jagodowych inspiracji zapraszam Was tutaj.
Składniki na spód:
250 g herbatników
100 g masła
Składniki na masę serową:
1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
500 ml śmietany kremówki (375 ml zużyjemy do sernika, reszta jest do dekoracji)
4 czubate łyżeczki żelatyny
+ 600-700 g jagód (to ok. 1 litr)
Jagodowy sernik na zimno – jak to zrobić?
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze na proszek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Masę z herbatników wysypujemy do tortownicy i dociskamy do dna, można do tego użyć szklanki o płaskim dnie.
Masę serową rozdzielamy między 3 miski. Jeśli nie zależy Wam na efekcie kolorowych warstw cały ser możecie przełożyć do 1 miski.
Blendujemy większość jagód (zostawcie garść lub 2 do dekoracji).
Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika. Zagotowujemy 0,5 szklanki śmietany kremówki (to 125 ml), do zagotowanej śmietany dodajemy: 1 czubatą łyżeczkę żelatyny, 0,5 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru.
Mieszamy śmietanę, aż do rozpuszczenia żelatyny. Jeśli żelatyna mimo mieszania nie chce dokładnie się rozpuścić, całość można zblendować ręcznym blenderem.
Boki foremki wykładamy paskami folii rantowej. Dzięki temu gotowy sernik będzie można łatwo wyciągnąć z foremki. Folię w pasku możecie kupić w moim Sklepie Ciastkożercy, tutaj KLIK. Śmietanę kremówkę dodajemy do sera na sernik i mieszamy do połączenia – najwygodniej zrobić to drucianą trzepaczką, można użyć też ręcznego miksera.
Jagodowe warstwy
Gotową masę na Jagodowy sernik na zimno wlewamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.
Do kolejnej porcji sera dodajemy 1 łyżkę przygotowanego wcześniej musu jagodowego i mieszamy. Przygotowujemy śmietanę z żelatyną dokładnie jak przy poprzedniej warstwie. Można korzystać cały czas z tego samego garnuszka, nie trzeba go myć. Mieszamy masę serową i kremówkę.
Wlewamy przygotowaną masę do foremki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.
Do kolejnej porcji sera dodajemy 3 duże łyżki musu jagodowego i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy śmietanę z żelatyną dokładnie jak przy poprzedniej warstwie. Ponieważ w dalszym ciągu mieszamy te same składniki można korzystać cały czas z tego samego garnuszka, nie trzeba go myć. Łączymy masę serową i kremówkę. Zobaczcie, jaki piękny kolor dają zmiksowane jagody :)
Wlewamy przygotowaną masę do foremki i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania ostatniej warstwy z musu jagodowego.
Pozostały mus jagodowy zagotowujemy. Dodajemy do niego resztę żelatyny, cukru i cukru waniliowego. Mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny lub jeśli żelatyna nie chce się do końca rozpuścić blindujemy ręcznym blenderem.
Kiedy mus nie jest już gorący, wylewamy go na schłodzony wcześniej sernik. Całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Mój jagodowy sernik na zimno chłodził się w lodówce przez całą noc.
Jagodowy sernik na zimno – dekoracja
Po schłodzeniu wyciągamy sernik z formy i delikatnie odklejamy foliowe paski. Jeśli folia rantowa nie chce się sama łatwo odkleić, wystarczy podgrzać ją suszarką ;) Nie za mocno, żeby nie stopić sernika.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno (można dodać 1 łyżeczkę cukru pudru), wyciskamy na wierzchu sernika ozdobne rozetki, dekorujemy jagodami. Żeby wygodnie udekorować sernik, ubitą śmietanę najlepiej przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką np. 1M lub 1B.
Gotowy Jagodowy sernik na zimno do czasu podania warto przechowywać w lodówce, ponieważ (zwłaszcza w upały) będzie trudniej ładnie go pokroić.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Na tym filmie możesz zobaczyć jak prosto udekorować tort polewą robiąc na około efektowne zacieki w stylu drip cake:
A tutaj jak przygotować krem śmietankowy:
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.