Kolejna śniadaniowa propozycja to amerykańskie naleśniki czyli american pancakes. Pyszne i śliczne jak z prawdziwego dineru ;) Pancakes to takie nasze racuchy z dodatkiem stosunkowo dużej ilości proszku do pieczenia i sody – dzięki temu są takie puszyste i mięciutkie, do tego obowiązkowo syrop klonowy, śmietana i duuuużo owoców :) Rewelacyjna propozycja na słodkie śniadanie. Polecam piec je w rozmiarze mini, wygodniej wtedy przewracać je na patelni podczas smażenia.

A jeśli jesteście fanami takowych (tak jak ja!) wpadnijcie zobaczyć wersję z Nutellą w środku Pancake’i z niespodzianką.

Składniki:

1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Jak zrobić american pancakes?

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Pancakes 1

Pancakes 2

Dodajemy maślankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy – drucianą trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach.

Pancakes 3

Pancakes 4

Pancakes 5

Na papierowy ręcznik kuchenny wlewamy trochę oleju i przecieramy nim patelnię. Nakładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszek. Delikatnie rozprowadzamy ciasto, żeby wyrównać brzegi. Mimo, że placuszki mogą wydawać się małe, urosną jeszcze przy pieczeniu, poza tym są bardzo miękkie i puszyste, dlatego łatwiej je przewrócić, kiedy są mniejsze.

Pancakes 6

Gotowe pancake’i przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym, dekorujemy śmietaną i świeżymi owocami. Podajemy jeszcze ciepłe!

Pancakes 7

Pancakes 8

Pancakes 9

american pancakes

american pancakes 1

american pancakes

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)