Mam dla Was pyszną propozycję na leniwe weekendowe śniadanie. Puszyste pancake’i (czyli takie nasze racuszki), które po przekrojeniu (lub ugryzieniu) odkryją przed Wami słodką niespodziankę ;) Pancake’i z niespodzianką widziałam w tylu miejscach w internetach, że ciężko stwierdzić, kto wpadł na ten genialny pomysł, byłam jednak pewna, że muszę wypróbować go sama! Jeśli nie macie czasu lub ochoty przygotowywać krążków z Nutelli na tej samej zasadzie można zapiec w placuszku kostkę czekolady. Ja jednak zostaję przy Nutelli – no uwielbiam po prostu, co zrobić ;)
A jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami śniadań na słodko sprawdźcie koniecznie przepis na naleśniki w stylu francuskich „crêpe” w wersji waniliowej i czekoladowej.
Składniki
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
+ Nutella, do dekoracji: owoce, śmietana lub jogurt, cukier puder
Jak zrobić pancake’i z niespodzianką?
Przed zrobieniem ciasta naleśnikowego przygotowujemy nadzienie. Na papier do pieczenia nakładamy po łyżeczce Nutelli, wyrównujemy, żeby otrzymać płaskie krążki. Papier z Nutellą (najlepiej na desce do krojenia) wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut.
Suche składniki czyli: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy razem w misce.
Dodajemy, olej, jajko, ekstrakt z wanilii i połowę maślanki. Dokładnie mieszamy, kiedy masa nie ma już grudek dodajemy resztę maślanki i mieszamy jeszcze raz aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodanie maślanki sprawia, że w cieście uwalnia się dwutlenek węgla, który dodatkowo spulchnia placuszki. Maślankę można zastąpić kefirem.
Patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. nakładamy po jednej łyżce ciasta naleśnikowego, na środek ciasta nakładamy zamrożone krążki Nutelii, przykrywamy Nutellę niewielką ilością świeżego ciasta (czekolada nie może wystawać, bo będzie się przypalać na patelni). Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej robić w niedużym rozmiarze – 5-6 cm, są bardzo delikatne, dlatego mniejsze łatwiej przewrócić na patelni.
Naleśniki podajemy na ciepło z owocami, jogurtem, śmietaną lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)
Lubisz oglądać przepisy na filmach? Zobacz na moim kanale YouTube jak przygotować proste ciasta, babeczki i desery :)
Przepis na puszyste pancake’i znajdziesz tutaj:
A w tym miejscu inna opcja śniadaniowa czyli polskie racuchy z jabłkami :)
Akcesoria cukiernicze, dekoracje na przyjęcia i wiele innych drobiazgów przydatnych podczas pieczenia i świętowania znajdziecie w moim Sklepie Ciastkożercy.