Każda babcia (a pewnie i mama) wie, że najpopularniejszą miarą kulinarną jest „na oko” – uniwersalna, działa u wszystkich od wieków. Problemy zaczynają się kiedy ktoś dociekliwy zaczyna się dopytywać co to znaczy to „na oko”. Przeżyłam to wielokrotnie i to po obydwu zainteresowanych stronach – próbowałam wyciągnąć od babci proporcje na jej bajeczne placki lub tłumaczyłam tacie ile tej mąki się sypie do naleśników. Postanowiłam się więc zdyscyplinować i dokładnie zmierzyć jeden z takich moich przepisów. Na pierwszy ogień poszły proste naleśniki (proszę bardzo tato :) ). Moja dzisiejsza wersja pewnie spodoba się dzieciom, bo z najzwyklejszego ciasta naleśnikowego zabrałam trochę, żeby zrobić kakaowe wzorki :)

Podane proporcje wystarczą na około 10 cieniutkich naleśników smażonych na patelni o średnicy ok. 20 cm.

Proste naleśniki

Składniki:

100 g mąki (trochę ponad 1/2 szklanki)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka masła (lub oleju)
szczypta proszku do pieczenia

+ 1 łyżeczka kakao

Proste naleśniki – jak to zrobić?

Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok).

Do suchych składników dodajemy jajko, przestudzone masło i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji.

Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy resztę mleka i mieszamy – można robić to drucianą trzepaczką lub na wolnych obrotach mikserem. Jeśli zdecydujemy się na mikser trzeba upewnić się wcześniej, że miska jest odpowiednio wysoka, inaczej rzadkie ciasto może nam się wychlapać podczas miksowania.

Naleśniki 4

Jeśli chcemy zrobić na naleśnikach wzorek odkładamy kilka łyżek gotowego ciasta do miseczki i mieszamy z kakao. Kakaowe ciasto powinno być gęstsze od białego, żeby dało się nim łatwo rysować wzorki.

Kakaowe ciasto przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy jeden róg.

Na lekko rozgrzanej patelni rysujemy wzorek ciastem kakaowym, kiedy się zetnie wylewamy ciasto naleśnikowe i dokładnie rozprowadzamy po całej patelni. Jeśli smażycie naleśniki na teflonowej patelni nie trzeba dodatkowo dodawać żadnego tłuszczu – wystarczy ten, który jest w cieście.

Gotowe naleśniki smarujemy kremem czekoladowym, dżemem, śmietankowym serkiem, czy czym kto lubi ;) Ja dodałam jeszcze pokrojone na kawałki banany – warto je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Proste naleśniki

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)