Każda Babcia (a pewnie i Mama) wie, że najpopularniejszą miarą kulinarną jest „na oko” – uniwersalna, działa u wszystkich od wieków. Problemy zaczynają się kiedy ktoś dociekliwy zaczyna się dopytywać co to znaczy to „na oko”. Przeżyłam to wielokrotnie i to po obydwu zainteresowanych stronach – próbowałam wyciągnąć od Babci proporcje na jej bajeczne placki lub tłumaczyłam Tacie ile tej mąki się sypie do naleśników. Postanowiłam się więc zdyscyplinować i dokładnie zmierzyć jeden z takich moich przepisów. Na pierwszy ogień poszły naleśniki (proszę bardzo Tato :) ). Moja dzisiejsza wersja pewnie spodoba się dzieciom, bo z najzwyklejszego ciasta naleśnikowego zabrałam trochę, żeby zrobić kakaowe wzorki :)

Naleśniki 12

Składniki (na około 10 cieniutkich naleśników na patelni o średnicy ok. 20 cm)

100 g mąki (trochę ponad 1/2 szklanki)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka masła (lub oleju)
szczypta proszku do pieczenia

+ 1 łyżeczka kakao

Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok).

Naleśniki 1

Naleśniki 2

Do suchych składników dodajemy jajko, przestudzone masło i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji.

Naleśniki 3

Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy resztę mleka i mieszamy – można robić to drucianą trzepaczką lub na wolnych obrotach mikserem. Jeśli zdecydujemy się na mikser trzeba upewnić się wcześniej, że miska jest odpowiednio wysoka, inaczej rzadkie ciasto może nam się wychlapać podczas miksowania.

Naleśniki 4

Jeśli chcemy zrobić na naleśnikach wzorek odkładamy kilka łyżek gotowego ciasta do miseczki i mieszamy z kakao. Kakaowe ciasto powinno być gęstsze od białego, żeby dało się nim łatwo rysować wzorki.

Naleśniki 5

Naleśniki 6

Kakaowe ciasto przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy jeden róg.

Naleśniki 7

Na lekko rozgrzanej patelni rysujemy wzorek ciastem kakaowym, kiedy się zetnie wylewamy ciasto naleśnikowe i dokładnie rozprowadzamy po całej patelni. Jeśli smażycie naleśniki na teflonowej patelni nie trzeba dodatkowo dodawać żadnego tłuszczu – wystarczy ten, który jest w cieście.

Naleśniki 8

Naleśniki 9

Gotowe naleśniki smarujemy kremem czekoladowym (np. Nutellą ;) i układamy pokrojone na kawałki banany – warto je skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Naleśniki 10

Naleśniki 11

Naleśniki 12

Smacznego!

ciastkożercy.pl