Po małych problemach technicznych z blogiem wracam z nowymi, słodkimi pomysłami :) Dziś kolorowa, puszysta rolada z delikatnym kremem i mandarynkami. Wzorek jaki wybierzecie zależy wyłącznie od Waszej fantazji, dzięki szablonowi nie trzeba mieć specjalnych zdolności artystycznych, żeby wszystko wyglądało jak trzeba. Warto pamiętać podczas rysowania czy drukowania szablonu, że wzorek na roladzie będzie jego lustrzanym odbiciem, jeśli więc wybieramy literki – np. urodzinowy napis, warto zrobić sobie wcześniej jego odbicie w jakimś prostym programie graficznym.

Składniki na ciasto na wzorek:

3 białka
100 g masła
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru pudru

+barwniki spożywcze, kakao

Składniki na ciasto na roladę:

4 jajka
1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
100 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na krem:

200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
mandarynki z puszki

Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka i miksujemy.

Rolada ze wzorkiem 23

Rolada ze wzorkiem 21

Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.

Rolada ze wzorkiem 20

Gotowe ciasto mieszamy z barwnikami spożywczymi i lub kakao: ja użyłam zielonego i czerwonego barwnika oraz kakao na ciemniejsze części wzoru. Ciasto możemy wymieszać w małych miseczkach lub przełożyć bezpośrednio do woreczków strunowych, dodać barwnik, dokładnie zamknąć i ugniatać w dłoniach aż do otrzymania jednolitej konsystencji.

Rolada ze wzorkiem 19

Na przygotowany wcześniej szablon nakładamy papier do pieczenia. Woreczki strunowe napełniamy kolorowym ciastem i obcinamy w każdym jeden rożek.

Rolada ze wzorkiem 18

Nakładamy ciasto wyciskając je z woreczków na papier do pieczenia.

Rolada ze wzorkiem 16

Rolada ze wzorkiem 15

Po skończeniu całego wzoru wkładamy papier z ciastem do zamrażarki.

Rolada ze wzorkiem 14

Drugie ciasto przygotowujemy zaczynając od ubicia piany z białek i żółtek – jak na kogel mogel. Ubijamy białka na sztywną pianę dodając po trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Rolada ze wzorkiem 13

Rolada ze wzorkiem 12

Do piany z jajek dodajemy mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Rolada ze wzorkiem 11

Papier do pieczenia ze wzorkiem wyciągamy z zamrażarki i przekładamy na blaszkę. Wylewamy na blaszkę ciasto i równomiernie rozprowadzamy szpatułką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 – 10 min, ciasto powinno być upieczone, ale blade, jeśli wierzch przypiecze się za mocno, może być trudno zawinąć je potem w roladę.

Rolada ze wzorkiem 10

Od razu po wyciągnięciu z pieca na wierzch ciasta nakładamy świeży papier do pieczenia, przykrywamy dużą blaszką i odwracamy do góry nogami. Delikatnie odklejamy papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia.

Rolada ze wzorkiem 9

Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem.

Rolada ze wzorkiem 8

Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.

Rolada ze wzorkiem 7

Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Rolada ze wzorkiem 6

Rozwijamy roladę, nakładamy krem i mandarynki z puszki.

Rolada ze wzorkiem 3

Zwijamy roladę, tak żeby wzorek znajdował się na wierzchu. Jeśli rolada nie będzie od razu podawana, warto przechować ją do tego czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Rolada ze wzorkiem

Smacznego!

ciastkożercy.pl