Dziś mam nie lada gratkę dla wszystkich większych i mniejszych fanów Krainy Lodu. Babeczki z Olafem to prosta propozycja na przyjęcie z mroźnym motywem przewodnim. Bazą są proste waniliowe babeczki z czekoladą w środku. Na górze krem śmietankowy z kokosem i własnoręcznie zrobione toppery z bałwankami. Szablony z Olafem do druku znalazłam na tej stronie. Do towarzystwa dla Olafa mogę zaproponować Wam jeszcze ciasteczka z reniferami i tort z Elzą.

Babeczki z Olafem

Składniki na babeczki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru

+ patyczki do szaszłyków, wydrukowane szablony Olafa (ja drukowałam na papierze fotograficznym), kokos do posypania kremu, czekolada, sok owocowy do nasączenia babeczek (opcjonalnie).

Babeczki z Olafem – jak to zrobić?

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy wymieszane jajko, olej i mleko i mieszamy do połączenia. Nie mieszamy zbyt długo, inaczej babeczki nie będą puszyste.

Blaszkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do każdej babeczki po kostce czekolady. Przykrywamy pozostałym ciastem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 25-30 minut.

Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miksujemy w mikserze serek mascarpone z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy razem z serkiem, aż do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Krem powinien być gładki, nie należy ubijać go zbyt długo, bo zacznie się rozwarstwiać.

Ubity krem przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Jeśli nie mamy tylki, można obciąć końcówkę jednorazowego worka cukierniczego, żeby otrzymać okrągły otwór.

Na grubym papierze drukujemy sylwetki bałwanków, przyczepiamy do patyczków do szaszłyków.

Babeczki z Olafem krok po kroku

Jak zrobić Babeczki z Olafem

Upieczone babeczki przekładamy na kratkę i zostawiamy do przestudzenia. Ja nasączyłam wierzch babeczek sokiem brzoskwiniowym. Można pominąć ten krok, ale dzięki nasączeniu babeczki są delikatne i lekko wilgotne.

Kiedy babeczki nie są już gorące dekorujemy je kremem i obtaczamy w kokosie.

W udekorowane babeczki wbijamy toppery z Olafami. Najlepiej zrobić to bezpośrednio przed podaniem, żeby papier nie zdążył wpić wilgoci z kremu.

Babeczki z Olafem

Babeczki z Olafem

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)