Dziś tarta cytrynowa – idealna do popołudniowej kawy! Na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i delikatną bezą. Co powiecie na taki deser? :)

Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm.

Tarta cytrynowa

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 g masła
30 g margaryny
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem cytrynowy (lemon curd)

do przygotowania tarty zużyłam połowę przygotowanej według przepisu porcji (resztę można przechować)

Składniki na bezę:

2 białka
1/2 szklanki cukru

Tarta cytrynowa – jak to zrobić?

Krem cytrynowy przygotowujemy według przepisu, można zrobić go dużo wcześniej i przechować w lodówce około tygodnia. Masło i margarynę na ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły.

Tarta cytrynowa 1

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto w misce lub na stolnicy.

Tarta cytrynowa 2

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką mąką. Staramy się, żeby średnica ciasta była większa od foremki, tak żeby wystarczyło na zrobienie brzegów.

Tarta cytrynowa 4

Tarta cytrynowa 6

Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na foremkę, dociskamy do brzegów i przejeżdżamy wałkiem po krawędziach, żeby odciąć nadmiar ciasta.

Tarta cytrynowa 8

Zgniatamy arkusz papieru do pieczenia, rozkładamy i kładziemy na ciasto, do środka sypiemy ryż lub fasolę – dzięki obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor.

Tarta cytrynowa 9

Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na gęstą pianę dodając po trochu cukier. Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a po roztarciu jej w palcach nie powinno być czuć kryształków cukru.

Tarta cytrynowa 5

Na upieczony spód nakładamy krem cytrynowy.

Tarta cytrynowa 10

Tarta cytrynowa 11

Pianę z białek rozsmarowujemy na kremie łyżką lub przekładamy do szprycy i wyciskamy.

Tarta cytrynowa 12

Tartę podpiekamy w temperaturze 210 stopni przez około 3 minuty, tylko po to, żeby zrumienić bezę – dobrze mieć ją na oku, żeby beza nie zrobiła się zbyt ciemna.

Tarta cytrynowa 13

Tarta cytrynowa 14

Tarta cytrynowa 15

Tarta cytrynowa 17

Tarta cytrynowa 19

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)